• BABETTES GÆSTEBUD DR2 | 31-10-20 | kl. 18.10

  • TRUTH DR2 | 31-10-20 | kl. 23.00 & 01-11-20 | kl. 16.55

  • THE PLOT AGAINST AMERICA (serie) på dvd og HBO

  • GENRE: GYSERFILM fx Netflix-serien MARIANNE

  • DEN SORTE JORD i biografen

  • THE KINGDOM nu på Netflix

  • OFFICIAL SECRETS nu på Viaplay

Tema

Birdman

DramaKomedie
Produktionsår: 2014
Varighed: 119 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Alejandro González Iñárritu,
Medvirkende: Michael KeatonZach GalifianakisEdward NortonEmma Stone,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 23.01.2015NEDTUR FOR SKUESPILLER
Filmen og skuespiller Michael Keaton vil uden tvivl blive overøst med mange priser ved diverse filmfestivaler. Det er der ingen tvivl om, da fortælleteknikken og skuespillet er både anderledes og forfriskende.

Instruktøren leger med virkemidlerne, og især er det fascinerende, efter nogle minutter, at opdage, at kameraet laver, hvad der ligner en konstant, flydende bevægelse, i ét langt klip. Eller, i hvert fald har man forsøgt at opnå den illusion, at filmen består af ét langt kameraklip.

Samtidig med denne fascinerende fortælleteknik, er der flere fine lag i historien: Der er blandt andet historien om en mands nedtur, og der er historien om et lille teaters kamp for at leve og overleve. Flere lag, blandet ind i hinanden.

Man kan sige, at i "Birdman" spiller Michael Keaton på mange måder sig selv. "Birdman" handler om skuespilleren Riggan, som blev berømt ved at spille superhelten Birdman i tre film. Men efter disse film forlader Riggan superheltekarakteren for at fokusere på teaterskuespil, men karakteren Birdman forlader ikke ham! Riggans liv har været på deroute længe, lige siden konen forlod ham, og her, i "Birdman", er vi på vej mod slutningen af derouten – og hans tidligere karakter, Birdman, følger og forfølger ham i hans tanker og forestillingsverden.

At Michael Keaton på en måde spiller sig selv i "Birdman" skyldes, at han jo netop selv blev berømt for at spille superhelten Batman, i Tim Burtons 1990’er-udgave af historien. Og mange har ment, at siden han slap denne rolle, efter to film, har Keaton været på deroute og ikke haft ordentlige roller.

Skal jeg finde noget dansk at sammenligne med, så minder "Birdman" om en blanding af Tom Kristensens "Hærværk" og Per Flys TV-serie Forestillinger.

Når alt dette er sagt, så har filmen et problem.

Jeg håber da, at den får gode priser på diverse filmfestivaler, men som jeg ser det, så er problemet med historien i "Birdman", at der intet som helst forløsende er over den. Det er ned ad bakke, fra start til slut. Riggan er ude i en deroute, og uanset hvem han taler med, og uanset hvem han spiller op imod, så er der intet lys, intet forløsende forude. Kun karakteren Birdman, som en indre (dæmonisk) stemme, der siger, at hvis han bare vender tilbage til sin Birdman-rolle, så vil alt blive godt.

"Birdman" er en sørgelig historie, hvor man efterhånden opdager, at det jo kun er negative tanker og løsninger, Riggan mødes med. Forløsningen mangler. Også da filmen slutter. Også selv om filmen slutter på en måde, som jeg tror, mange vil applaudere: En "værdig" afslutning vil flere formentlig kalde det. Men nej, der er intet værdigt eller reelt forløsende i det, han vælger at gøre.

"Birdman" er en stor oplevelse, hvad visualisering og fortællekunst angår. Men helt grundlæggende er det en historie uden forløsning og håb. En deroute, som jeg desværre – uden at afsløre slutningen – tror, at mange vil bifalde.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Lena, 14-05-20 20:53:
Jeg er uenig i din anmeldelse.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Drama, TEMA Julefilm
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år
Viser resultater 1 til 15 af 843
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer