• HEAVEN IS FOR REAL TV3 | 26-09-21 | kl. 14.55

  • THE GOOD LIE nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • THE PROMISE nu på TV2 Play udover dvd og blu-ray

  • Den trosbaserede film I STILL BELIEVE på YouSee-tv

  • THE SONG OF NAMES nu på Netflix

  • MARGRETE DEN FØRSTE i biografen

  • DA HITLER STJAL DEN LYSERØDE KANIN nu på dvd

  • KNIVES OUT - VAR DET MORD? på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Animation

Inderst inde

Inside Out

AnimationKomedieFamiliefilmTEMA Familiefilm 11 årTop 10 2015
Produktionsår: 2015
Varighed: 102 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Pete DocterRonaldo Del Carmen,
Medvirkende: Danske stemmer:Alma PlougmanCecilie StenspilLisbeth Wulff,
Stikord:
 Sorg,










Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 28.08.2015



I FØLELSERNES VOLD
Det er stort, hver gang der kommer en ny film fra Pixar. Klassikere som Toy Story og "Find Nemo" og "Monsters Inc." er geniale film, skabt af et filmselskab, som igennem underholdning og leg vælger at skabe historier, som skaber samtale og påvirker holdninger. Pixars film er i en klasse helt for sig, og det er den nyeste, "Inderst inde", i allerhøjeste grad også.

Hvem andre end Pixar finder på at skabe en animationsfilm om et menneskes følelsesliv – og gøre det på en måde, som er lærerig og underholdende for både (lidt større) børn og voksne? Det er simpelthen genialt at gøre de grundlæggende følelser – glæde, sorg, vrede, osv. – til karakterer og personer, som bor på et kontor inde i menneskets hoved og både styrer menneskets følelser og frustreres over, hvorfor mennesket vælger, som det gør. Og så at lade filmen handle om en 11-årig pige, der dermed er lige på kanten af pubertet og teenageliv, gør jo bare det hele endnu mere sjovt og interessant.

I filmen "Inderst inde" følger vi den 11-årige Riley fra fødsel til hun med forældrene flytter fra landet ind til storbyen. Det skaber en masse følelser i hende. Følelser, som vi følger i form af førnævnte karakterer. Og da bestemte følelser og oplevelser på en særlig måde er med til at forme pigen – i filmen kaldet grunderfaringer – er det katastrofalt, da pigens liv nærmest bryder sammen, og alt må bygges op igen. Lidt ligesom man siger, at enhver teenager burde få et skilt på sig: "Under ombygning".

Det er en skøn film, fordi vi alle kan genkende de forskellige følelser og det trin i livet, Riley befinder sig på. Jeg vil dog sige, at for en gangs skyld har Pixar lavet en film, der ikke er for de mindste. "Inderst inde" vil - med sin megen snak - gå hen over hovedet på dem, så tag i stedet de lidt større børn med i biografen og se denne herlige film, som i hvert fald her hos os fik en samtale i gang bagefter.

Og så vil jeg nævne en ting, der for mig er vigtig: Det er rigtigt, at de forskellige følelser spiller en vigtig rolle i et menneskes liv. Men skulle man være lidt dristig, kunne der måske være føjet en åndelig/spirituel dimension til også. Måske i form af en engel, i Rileys hoved? I hvert fald er det en film, der bygger på en bestemt psykologisk forståelse af mennesket – og her altså ikke tilsat en direkte åndelig dimension. Til gengæld er det jo blandt andet den, man kan tale sammen om efter filmen.

Til sidst vil jeg sige, at både "Inderst inde" og Pixars øvrige katalog af film er vidunderlige. Det er de først og fremmest, fordi vi holder af karaktererne. Vi holder ikke specielt af ideen om, at legetøj kan tale, eller at følelserne er figurer. Nej det, der gør Pixars film langtidsholdbare – og det der gør, at jeg har en Woody-dukke stående på mit kontor – er, at vi holder af karaktererne.

Der er så meget liv, så megen genkendelse, så meget historie, i karakternerne, vi kan relatere til. Det gælder også "Inderst inde", som hele vejen igennem er et flot, medrivende, smukt og sjovt forsøg på at beskrive noget af det, der danner og former et menneske. Se den, med de lidt større børn.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.2 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2015

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. INDERST INDE
2. SPOTLIGHT
3. ROOM
4. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
5. EVENTYRET OM ASKEPOT
6. MAD MAX: FURY ROAD
7. MR. HOLMES
8. BROOKLYN
9. THE MARTIAN
10. CREED

Top 10 film 2015


Inderst inde

Inside Out

Animation, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm 11 år, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 28.08.2015

For en 11-årig pige er følelser som glæde, sorg, vrede osv. blevet animerede figurer, der bor på et kontor i hendes hoved.[mere]


Spotlight

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, Top 10 2015

Af: Sprint Aagaard Korsholm 29.02.2016

En yderst virkelighedstro film om en avis, der kommer på sporet af katolske præsters misbrug af børn. Filmen har vundet en Oscar for bedste film. [mere]


Room

Drama, Top 10 2015

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 16.09.2016

De første 5 år af sit liv er Jack sammen med sin mor fange i et rum. En ekstrem stærk film med formidable skuespilpræstationer.[mere]


Star Wars: The Force Awakens

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 16.12.2015

Eventyr og stemningen lever stadig i den nye Star Wars-film, hvor gamle kendinge dukker op igen og nye, spændende karakterer introduceres.[mere]


Eventyret om Askepot

Cinderella

Adventure, Drama, Romance, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2015

Af: Anethe Vidjelund Birkeli 04.06.2015

Disneys filmatisering af Askepot er både traditionel og moderniseret. For eksempel har Askepot kritiske spørgsmål, og det er hende, der frier til prinsen.[mere]


Mad Max: Fury Road

Action, Science fiction, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 15.05.2015

I en postapokalyptisk verden af ørken og sand kæmper zombielignende mennesker for overlevelse - alt sammen i et hæsblæsende tempo.[mere]


Mr. Holmes

Drama, Top 10 2015

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 08.12.2015

Sherlock Holmes er blevet gammel og prøver at huske, hvorfor hans sidste detektivopgave fik ham til at stoppe. Hvad skete der egentlig? [mere]


Brooklyn

Drama, Romance, Top 10 2015

Af: Johan Schmidt Larsen 26.07.2016

Filmens handling har potentiale til at blive en vedkommende og varm indvandrerhistorie. Trods en flot rolleliste forbliver filmen underlig uforløst og uengagerende.[mere]


The Martian

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2015

Af: Nicolai Bach Woller 08.10.2015

Et menneskes kamp mod naturen… På Mars. Visuelt er filmen utrolig flot og minder om en slags futuristisk "Cast Away". [mere]


Creed

Drama, TEMA Sportsfilm, Top 10 2015

Af: Sprint Aagaard Korsholm 27.09.2016

En film om boksning, hvor realistisk træning og realistiske kampscener heldigvis fylder meget. Man får god og enkel underholdning i en film, der hylder dyder som målrettethed, ærlighed og udholdenhed.[mere]

Annoncer