• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Zaytoun

En 12-årig dreng fra en palæstinensisk flygtningelejr i Beirut laver i 1982 en aftale med en israelsk tilfangetagen pilot, så han kan nå frem til sin families jord i Palæstina for at plante et oliventræ.

DramaTEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Produktionsår: 2012
Varighed: 110 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Eran Riklis,
Medvirkende: Stephen DorffAbdallah El AkalAli Suliman,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 14.01.2014VENSKAB PÅ TVÆRS

Skæve venskaber på tværs af forskellige former for grænser, er et godt brugt plot i film, der skildrer spændingen mellem forskellige grupper. En af de tilsyneladende mest uløselige spændinger mellem to grupper er israelere over for palæstinensere. Fjendskab mellem folk og grupper er altid ulykkeligt, men det er som om, netop denne spænding i intensitet og uløselighed overgår alle andre. I arabiske lande kaldes den ofte for alle kriges moder. På grund af den tilsyneladende håbløse situation, er det ekstra spændende at undersøge mulighederne for fællesskab hen over grænsen. Det er det, der sker i" Zaytoun", som foregår under Libanon-krigen i 1982, hvor alle bekrigede hinanden. Der var borgerkrig i Libanon. Syrien blandede sig. Israel gik ind i Libanon for at stoppe PLO's angreb ind i Israel. Filmen foregår, inden det hele for alvor gik op i en spids.

I en palæstinensisk flygtningelejr ved Beirut oplever vi, hvordan børnene på en eller anden måde får en hverdag til at fungere midt i en forfærdelig krig. Den 12-årige Fahed kaldes også Zico efter en kendt brasiliansk fodboldspiller. Han er fræk og utilpasset i skolen. I et kladdehæfte fører han en liste over de dræbte martyrer. Den kommer også til at rumme hans far og hans bedste ven. Han er med i den flok drenge, som militsen træner til krig mod jøderne.

Fahed hader jøderne, der har taget hans families jord i 1948. Da hans far dør under et israelsk luftangreb, påtager han sig at passe farens lille oliventræ, som engang skal føres tilbage til familiens jord i Palæstina. Filmens titel Zaytoun betyder oliven, og netop oliventræet bliver et vigtigt symbolsk element filmen igennem. Faheds had til jøderne kommer også til udtryk, da PLO tager den israelske pilot Yoni til fange, men samtidig tager filmens hovedspor fart, for omdrejningspunktet bliver forholdet mellem piloten og Fahed. De indgår en aftale om at hjælpe hinanden. Hvis Fahed hjælper Yoni, vil Yoni sørge for, at Fahed når frem til den arabiske landsby i Israel, som hans slægt kommer fra. Fahed har hørt mange fortællinger om landsbyen og huset, hans familie har forladt, og han passer som mange andre palæstinensere godt på nøglen til fordøren.

Filmen er skabt af jødiske Eran Riklis, der også instruerede Citronlunden. I hele sit kunstneriske arbejde har han kredset om forholdet mellem palæstinensere og jøder. Det er lykkedes ham at lave en film, der er underholdende på grund af mange humoristiske replikker, og rørende på grund af det spirende venskab mellem de to hovedpersoner, og den er interessant, fordi den skildrer et hjørne af en konflikt, der stadig plager folkene i Mellemøsten. Alle skuespillerne klarer deres opgave flot, selv om de ikke altid er lige lette. Det er ikke alle scenerne, der er lige troværdige, men det er ikke så påfaldende, at det ødelægger oplevelsen.

Filmen er blevet anklaget for at være for pæn. Den prøver hele vejen at finde en balance, så den ikke fornærmer nogen. Sådan oplever vi den ikke. Under arbejdet med bogen Forsoning i kløfternes land mødte jeg [Jørgen] mange, som har venskaber hen over grænsen. På begge sider er der ekstremister, der ikke ønsker fred, og på begge sider er der mange, som ønsker at behandle dem på den anden side som ligeværdige mennesker.

Kan ses på blockbuster.dk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer