• Film med stikordet OLYMPIADE fx VILJEN TIL SEJR

  • ARGYLLE på VOD på Apple TV+ eller køb på fx Blockbuster.dk

  • CIVIL WAR nu på dvd og blu-ray

  • I WANNA DANCE WITH SOMEBODY nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • A QUIET PLACE 2 på dvd og blu-ray

  • UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Action

Westworld sæson 3 (serie)

En nervepirrende kamp mellem mennesker og meget avancerede robotter – og internt i de to grupper indbyrdes. Hovedpersonerne fra Westworld er sluppet ud i den virkelige verden – og vil lave den radikalt om!

ActionScience fictionThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2020
Varighed: 520 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jonathan NolanLisa Joy,
Medvirkende: Evan Rachel WoodThandie NewtonJeffrey WrightEd Harris,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 04.08.2020WESTWORD BRYDER RAMMERNE 

Det er absolut anbefalelsesværdigt ikke at begynde med at se sæson 3. Har du ikke først set sæson 1 og sæson 2, vil du nok aldrig til fulde fatte, hvad det hele går ud på, og du vil under alle omstændigheder gå glip af voldsomt mange pointer. Derfor vil denne anmeldelse også forudsætte, at du kender de to første sæsoner.

To kvinders kamp
Scenen er i det store og hele vores verden i 2058. Meget af handlingen foregår helt konkret i Los Angeles, hvor firmaet Incite har udviklet en gigantisk kunstig intelligens: Rehoboam. Vi begynder tre måneder efter det store sammenbrud i Westworld, hvor næsten alle – både "værter" (kunstige mennesker med stor kunstig intelligens) og mennesker – blev slagtet. En af de ledende værter, Dolores (Evan Rachel Wood) og nogle få andre værter har etableret en base i LA og prøver at udføre Dolores' mission, hvis indhold gradvist afsløres i løbet af denne sæson. En anden af de ledende værter, der også er undsluppet udslettelsen af Westworld, er Maeve (Thandie Newton). Hun har også en mission, der er ret modsat Dolores. De to kvinders indbyrdes kamp udgør hovedspændingen, som sæsonens handling er bygget op over. For ikke at ødelægge spændingen, skal jeg ikke røbe detaljer fra kampen, der naturligvis også involverer vores to mandlige hovedaktører fra de to første sæsoner: værten Bernard (Jeffrey Wright) og mennesket William (Ed Harris). En ny mandlig aktør kommer på scenen, idet Dolores finder en medkæmper i mennesket Caleb (Aaron Paul), der modsat alle de mennesker, vi hidtil har mødt i serien, er fra samfundets lavere klasser.

Hvad er et menneske?
Ligesom i de to første sæsoner møder vi en hel masse voldelige action-scener. Vi møder også fortsat mange filosofiske overvejelser over, hvad der egentlig gør et menneske til et menneske. Og hvad et menneske egentlig indeholder – fx på det etiske område. Rammerne er nye – men både action og filosofi virker meget velkendt. At flytte scenen fra den isolerede park Westworld, til hele den nuværende verden, skulle vel virke fornyende, men strengt taget synes jeg, det virker småt med fornyelsen. Samtidig var det for mig nemmere at godtage de mest vanvittige tekniske muligheder, så længe de foregik i en totalt kunstig verden. Når de i sæson 3 begynder at interagere med vores virkelige verden, så bliver det simpelthen for umuligt til, at jeg kan lade være med at blive distraheret af det. Også fordi vi efterhånden kendte og accepterede spillereglerne i Westworld, men her i LA og den globale verden opleves et sæt spilleregler, der synes ret selvmodsigende.

Rehoboam
Denne gigantiske kunstige intelligens kan i al beskedenhed kontrollere hele menneskeheden gennem sin enorme mængde data. Konceptet med en verden, der styres på en måde, så alle mennesker egentlig bliver en slags robotter (ligesom værterne i Westworld var) er set før, men virker ret relevant i denne serie. De lavere klassers oprør (hvor Caleb spiller en afgørende rolle) mod magthaverne er også et ret kendt tema – og svarer til fx Dolores' oprør mod menneskene bag Westworld. Det er symbolik, der er til at forstå – men som heller ikke overrasker voldsomt.

For folk, der læser i Bibelen, er navnet Rehoboam kendt (i den danske oversættelse hedder det Rehabeam, hvilket også svarer bedre til det hebraiske). For andre er navnet nok ikke kendt, og derfor er der en mulighed for, at navnet er valgt ud fra den bibelske kontekst. Mange kender nok bedre kong Salomo. Under ham var Israel en stormagt og voldsomt rig. Ved hans død blev riget delt og begyndte sin nedgangstid. Den ene af de to konger, der delte landet op mellem sig, hed netop Rehoboam. De eneste to ting, vi hører om ham, er at han ville regere sit folk som en hård tyran, og at han fravalgte landets klassiske Gud og i stedet dyrkede mange andre guder. Og dog var han konge for den del af folket, som Gud førte videre frem igennem historien, mens den anden del gik helt til grunde. Så hvis man er til mere filosofi, kan man jo efter at have set sæson 3, tygge lidt på sammenligninger mellem den kunstige intelligens (og de mennesker, der styrer den) og den israelske konge. I hvert fald er temaer som en tyrannisk ledelse af et folk og valget mellem, hvilken gud/virkelighedsideal den enkelte vil tilslutte sig, ganske tydelige i sæson 3 – hvorimod de enkelte personers valg ikke altid fremtræder lige afgjorte eller tydelige, hvilket skaber en hel del af spændingerne, der giver sæsonen sin nerve.

Det tabte moment
Mens sæson 1 og 2 havde fuld fremdrift hele tiden og drev os fra intens spænding over opdagelser, overraskelser og action til næste spændende moment, er det som om spændingen er blevet alt for fortyndet af at komme ud i hele den vide verden. Nyhederne er reelt ret få – med Caleb som en fremragende undtagelse. Det er tydeligt, at serien ikke betragter sig selv som afsluttet. Den overlever sæson 3 i kraft af mange gode skuespilpræstationer og enkelte nye detaljer. Men jeg tror ikke, den overlever sæson 4, hvis ikke der kommer noget virkelig nyt. Nu må vi se, hvem der er med i 4. sæson. I Westworld ved man jo aldrig, om en person eller vært er virkelig død og borte eller bare død.

Serien er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Max.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer