• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Undtagelsen

Fire kvinder arbejder med ondskabens psykologi, men bliver selv ofre og bødler i et rædselsfuldt arbejdsmiljø, der undertrykker og manipulerer. Filmatisering af Christian Jungersens succesombruste roman.

DramaThrillerTEMA Danske filmFilmstriben.dk
Produktionsår: 2019
Varighed: 115 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jesper W. Nielsen,
Roman/manuskript: Christian Jungersen,
Medvirkende: Danica CurcicAmanda CollinSidse Babett KnudsenLene Maria Christensen,
Stikord:
 Vold,


Anmeldelse:

Af: Ketty Dahl - 07.07.2020STOR ROMAN, SPÆNDENDE FILM 

Christian Jungersens store roman Undtagelsen på over 600 sider, var en kæmpe succes, da den udkom. Nu er den omsat til det store lærred med fire stærke kvindelige skuespillere i hovedrollerne, og de gør det fremragende. Det er sjældent, jeg synes, at dansk film kan bevæge sig helt op i de øverste stjernelag, men "Undtagelsen" er på mange måder en undtagelse.


Ondskaben indefra
På Dansk Center for Information om Folkedrab sidder fire kvinder og arbejder med ondskabens psykologi. De prøver at finde ud af, hvordan helt almindelige mennesker kan udvikle sig til bødler, der retfærdiggør deres egen ondskab over for både dem selv og omverdenen. Problemet er bare, at mens den store verden kan opvise bødler på stribe, så sniger ondskaben sig åbenbart ind alle steder, også på Centeret om Folkedrab… fra det store internationale folkedrab til det lille "folkedrab" på kontoret. Efterhånden udvikler raffineret og perfid voksenmobning på kontoret sig til et drama på liv og død mellem de fire kvinder. De har hver især ar på sjælen, er fyldte med mindreværd eller har tunge ting med i livsbagagen, der gør, at de ikke stoler på nogen. De overlever ved at "blive noget" i kraft af at holde andre nede og ude. Det udvikler sig til alles kamp mod alle i et rædselsfuldt arbejdsmiljø, der undertrykker og manipulerer, og hvor man bliver gjort lillebitte.

Det skræmmende er, at man bliver opmærksom på, at man måske ikke altid selv har været klar over, hvor lidt der skal til, for at mennesker bliver fremmedgjort og udstillet på en arbejdsplads - i en samtale og i relationer - og man gennemskuer måske ikke altid sine egne motiver for ondskab. Et tonefald, en sigende tavshed, den stille ignorering eller et koldt blik kan være med til på en ganske raffineret måde at holde mennesker i en fastlåst position og holde dem ude fra fællesskabet. Føler man sin egen magtposition truet, hvad er man så parat til at gøre for at forhindre, at nogen går ind på ens selvbestaltede enemærker? Og hvis man bliver frosset ude, kan man så selv være årsag til det?  Filmen viser med al tydelighed, at mennesker behøver at blive set, bekræftet og anerkendt af andre for at føle sig tilpas. De fire kvindelige skuespillere Danica Curcic, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Maria Christensen leverer nogle meget rammende præstationer, så man sidder og krummer tæer eller ryster på hovedet over, hvad der foregår.

Den psykologiske del bærer filmen igennem
At omsætte et så succesombrust og langt værk som Christian Jungersens roman til film er noget af en kraftpræstation, men det lykkes langt hen ad vejen. Det er klart, at det er en umulighed at få alle bogens dybe psykologiske lag med, men eftersom det er en del år siden, jeg læste romanen, står bogens detaljerede beskrivelser ikke klart i erindringen, og filmen får derfor lov at stå for sig selv. Og det kan den sagtens! Den er spændende og stærk i sine beskrivelser. Det er så afgjort fra de psykologiske lag, filmen henter sin styrke. Thrillerdelen lykkes til dels, men er dog måske lidt for karikeret, hvilket gør, at anmeldelsen ikke helt når op på de seks stjerner, for genremæssigt kommer både film og bog til at sætte sig lidt mellem to stole. Alligevel virker det interessant, at det filosofiske, det psykologiske og det thrilleragtige får lov at flette tråde ud og ind af hinanden. Filmen bør få et stort publikum; man går ikke upåvirket fra biografen.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.9 af 6. 13 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer