• FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Animation

To på flugt

Tangled

Disney har kastet sig over et eventyr af Grimm, men deres version ligger meget langt fra originalen. Musicalfilmen er den første computeranimerede, 3D film fra selskabet.

AnimationKomedieFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 årTop 10 2010
Produktionsår: 2010
Varighed: 100 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Byron HowardNathan Greno,
Medvirkende: Danske stemmer:Cecilie StenspilAlexandre WillaumeBetty Glosted,
Stikord:
 Magi,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 04.02.2011Disney har et "klassisk" varemærke, nemlig de mange håndtegnede musical-tegnefilm. Altså film, hvor der synges mange sange – og hvor der typisk er et eller flere "nuttede dyr" med. Blandt disse klassiske, håndtegnede musicalfilm er "Snehvide", "Bambi", "Peter Pan", "Oliver & Co" og mange flere.

Men også Disney gennemgår en udvikling, og den sidste af den HÅND-tegnede slags kom sidste år, nemlig Prinsessen og frøen. Fremover vil disse musical-tegnefilm være computeranimerede, og "To på flugt " er den første af disse.

Hvad udvikling angår, kan man godt – endnu en gang – se, at Disney har opkøbt firmaet Pixar, som står bag de mest vidunderlige computeranimerede film, som fx Op og Ratatouille. Producer på "To på flugt" er da også Pixars chef, John Lassetter. Det samme var tilfældet med Disneys Bolt, hvor ingen var i tvivl om, at her havde Pixar en stor del af æren for den skønne film.

"To på flugt " hedder på engelsk "Tangled". Det betyder "sammenfiltret". Det duer ikke at kalde filmen det på dansk, så derfor har den fået den lidt intetsigende titel "To på flugt".

I virkeligheden handler hele filmen om Rapunzel, eventyret skrevet af brødrene Grimm. Rapunzel, også kendt som Klokkeblomst, var oprindeligt historien om de barnløse forældre, som efter lang tids venten endelig bliver forældre til en lille pige. På grund af morens grådighed (hun får sin mand til at stjæle klokkeblomster fra naboens have), tvinges forældrene til at overlade deres pige til nabokonen, som viser sig at være en heks. Pigen, som har et magisk, langt hår, lukkes inde i et højt tårn.

Det er dette originale Grimm-eventyr, Disney nu har fået fingrene i og lavet en computeranimeret musicalfilm ud af. Bortset fra det med det høje tårn og det lange hår ligner Disneys udgave overhovedet ikke Grimms original. Overhovedet ikke.

Nu er fokus i stedet på hårets magiske kraft og på ungersvenden Flynn Rider (en parodi på 30'ernes filmhelt, Erroll Flynn), som er en slags Robin Hood. Han møder ved et tilfælde den smukke pige med det lange hår, og lokker hende ud af tårnet. Og så starter flugten og de sjove scener, der kan komme ud af den slags.

Personligt vil jeg sige, at jeg kunne i høj grad godt undvære de mange sange. Der kunne sagtens komme en sjov underholdningsfilm ud af det, i stil med Disneys egen "Atlantis" eller lignende, hvor der ikke er en eneste sang.

Når man ser filmen, er det meget tydeligt, at Disney har forsøgt at dele sol og vind lige mellem drenge og piger. Der er lidt til drengene i filmen – og lidt til pigerne. Dog mest til pigerne, ingen tvivl om det. Men ellers er man godt underholdt, hvis man kan holde sangene ud. Og det ender naturligvis lykkeligt, som det sig hør og bør i en Disney musicalfilm.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Jens, 06-09-21 14:12:
hej Carsten

Tak for den fine andmeldese. jeg må melde mig uenig på en række punkter, men sådan er det.

mvh Jens
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer