• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Adventure

The Three Burials of Melquiades Estrada

En usædvanlig film med et mesterligt samspil. Her tæller de små nervepirrende detaljer mere de store dramatiske armsving.

AdventureDramaKrimiTop 10 2006
Produktionsår: 2005
Varighed: 121 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Tommy Lee Jones,
Medvirkende: Tommy Lee JonesBarry PepperJulio Cedillo,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 03.02.2009Denne film er ikke helt normal! Handlingen foregår i nutiden på grænsen mellem USA og Mexico.  Hovedplottet er, at en mexicaner ved navn Melquiades skydes og begraves af sin morder. Derefter findes liget, og begraves derefter igen af de officielle myndigheder. Derefter graves det op igen – og så begynder filmen for alvor sin hovedhandling: Melquiades' bedste ven, Pete (spillet af Tommy Lee Jones), tvinger Melquiades' morder, Mike (spillet af Barry Pepper), til at grave liget op og – efter en lang rejse fyldt med mange spændende ting – at begrave det igen i Melquiades' hjemby i Mexico.

Filmens nerve er samspillet mellem de to mænd. Et mesterligt samspil, hvor de små nervepirrende detaljer tæller mere end dramatiske store armsving (selvom disse også sker). Et psykisk spil mellem en forbryder og en hævner – eller er det to forbrydere? Eller er det to ofre? Eller er det en behjertet mands forsøg på at hjælpe både den myrdede og hans morder? Bedøm selv!

Undervejs i filmen er der mange side-temaer (læg for resten godt mærke til de glimt fra tv, du ser undervejs – de er bestemt ikke uden betydning!): Ensomheden i de støvede grænseområder sætter unægtelig sit præg på dets beboere – både de "gamle" og dem, der flytter til egnen. Hvordan man som ægtepar overlever det miljø, er et af filmens væsentlige sidetemaer. Hvor kummerlig tilværelsen er for mange mexicanere.

Hovedtemaet er vel enten venskab ud over døden eller spørgsmålet om hævn/straf. Pete har taget Melquiades til sig som ven, selv om han er en mex (racisme er også et solidt side-tema) og lover ham, at hvis han dør, vil han begrave ham i hans hjemby. Og det løfte sætter han hele sit liv ind på at holde… eller vil han egentlig slå flere fluer med ét smæk ved at lokke sin kæreste (der er gift med en anden) til at følge ham til Mexico?

Pete vil vel enten straffe Mike eller lære ham noget om konsekvenser – eller begge dele. Mike, der er grænsebetjent, har optrådt meget voldeligt over for de mexicanere, der prøver at krydse grænsen. På deres "begravelsesrute" i Mexico bides Mike af en livsfarlig slange og en mexicansk kvinde, der har fået næsen brækket af Mike under et forsøg på at komme til USA, står i valget mellem at lade ham dø eller tilgive ham og hjælpe – eller er der et tredje valg? Se selv!

Og så er der et par overraskelser undervejs og til sidst, som jeg ikke skal afsløre – men bare stille spørgsmålet: kan man altid tro på en død mexicaner?

Tommy Lee Jones har selv instrueret denne film. Da han i sin tid tog afgangseksamen fra Havard, skrev han om den katolske sydstats-forfatter Mary Flannery O'Connor – og siger selv, at hun har præget denne film en hel del. Hendes romaner og noveller beskriver netop den sydlige del af USA. Beskriver ret groteske personer og dystre levevilkår. Hendes novelle A good man is hard to find (der bl.a. inspirerede Bruce Springsteen til en sang med samme titel) kunne vel egentlig også stå som undertitel på denne film. Og spørgsmålet er så om Melguiades eller Pete eller Mike er "a good man", og om der i givet fald er en kvinde, der finder ham …Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer