• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Drama

The Plot Against America (serie)

Hvad ville der være sket, hvis den antisemitiske flyverhelt Charles Lindberg i begyndelsen af anden verdenskrig var blevet USA's præsident i stedet for Roosevelt? Og hvilken betydning havde det fået i en almindelig jødisk familie?

DramaThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2020
Varighed: 355 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: David SimonEd Burns,
Roman/manuskript: Philip Roth,
Medvirkende: Winona RyderZoe KazanAnthony Boyle,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 27.10.2020EN NATION BLIVER FORFØRT 

Denne afsluttede HBO-serie på seks afsnit er en beskrivelse af den jødiske familie Levin fra middelklassen. De bor i New Jersey og serien skildrer de første år af anden verdenskrig. For dem drejer det jødiske sig mest om traditioner og slægtskab. Serien handler meget mere om politik og menneskesyn, end den handler om religion. Og den handler om politik på en ganske genial måde. Der er tale om en filmatisering af Philip Roths kendte roman af samme navn fra 2004 (på dansk: Komplottet mod Amerika). Plottet bygger på spørgsmålet: "Hvad nu hvis?"

Serien indledes med, at flyverhelten Charles Lindbergh præsenteres. Han er oberst i det amerikanske flyvevåben og går under kælenavnet Lindy. Før krigen var han flere gange i Tyskland for at observere udviklingen af det tyske luftvåben. Han var blandt andet gæst ved De olympiske Lege i Berlin i 1936. Under disse besøg fik han stor sympati for Hitler og nazismen. Det gav sig blandt andet udslag i antisemitiske og racistiske udtalelser hjemme i Amerika. Så langt er det hele historisk, og det underbygges undervejs af mange velanbragte autentiske filmklip, hvor man for eksempel ser Lindbergh sammen med nazistiske ledere. Blandt andet fik han - på Hitlers ordre - en medalje af Göring for den bedrift, at han som den første krydsede Atlanten i et fly.

En beskidt præsidentvalgkamp
Lindbergh var aktiv i bevægelsen "America First", hvor han blandt andet agiterede for, at USA skulle holde sig ude af anden verdenskrig. Han så ingen grund til at erklære krig mod Hitler. Så langt følger serien de faktiske historiske begivenheder. Men så kommer det tvist, som gør handlingen til noget helt specielt og giver romanforfatteren og senere filmfolkene mulighed for at undersøge den politiske forførelses væsen. Lindbergh stiller op som præsidentkandidat og vinder over den siddende præsident Roosevelt. Resten af filmen skildrer, hvordan presset mod jøderne i USA intensiveres, og det bliver efterhånden tydeligt, at der er tale om forfølgelse.

Det er sikkert ikke tilfældigt, at serien har premiere i et valgår. Flere ting kan ses som hentydninger til den aktuelle politiske situation i USA, Rusland og Hviderusland og sikkert også andre steder i verden. Det gælder især i seriens slutning, hvor Lindbergh i en ny valgkamp udfordres af, at den populære radiokommentator Walter Winchell (endnu en historisk person) stiller op som præsidentkandidat. Han var jøde, men hans lytterskare rakte langt ud i samfundet og talte måske 50 millioner. Hans valgkampagne infiltreres af brunskjorter fra "America First" og ender i vold og hærværk. Medierne har en tendens til at give jøderne skyld for volden.

Alt opleves gennem en familie
Hele serien igennem følger vi begivenhederne gennem det, der sker i familien Levin. Herman (Morgan Spector) og Bess (Zoe Kazan) er forældre til de to drenge Sandy (14 år?) og Phillip (11 år). Desuden er der den unge forældreløse nevø Alvin, som Levins har taget til sig, og endelig er der moster Evelyn. Herman ser sig selv som en fuldgyldig amerikaner og nægter at bøje sig for dem, der vil opdrage jøderne til at blive "rigtige amerikanere". Bess holder sammen på det hele. Kunstnertalentet Sandy er en stor beundrer af helten Lindbergh. Frimærkesamleren Phillip iagttager med stigende skræk tingenes udvikling. Alvin er en handlingens mand, der melder sig frivilligt i krigen mod nazismen - noget som er kriminelt. Moster Evelyn bliver gift med rabbineren Lionel Bengelsdorf, der er en af Lindberghs støtter.

Blind for virkeligheden
Seriens særlige genialitet er det tvist, som gør den til en form for generelt sindbillede på al politisk demagogi og forførelse. Vi lærer, at man må skelne mellem det (glans)billede, som ses på overfladen og det, der rører sig dybere nede. Rabbineren Lionel Bengelsdorf er et eksempel på, hvordan et menneske, der bliver en del af magtens cirkler, let mister orienteringsevnen. Han er blind for, at han kun skal bruges til at gøre præsident Lindberghs politik kosher. Herman er meget længe om at erkende situationens alvor, selvom han ivrigt følger med i begivenhederne både gennem radioen og biografens ugerevyer, der giver anledning til at flette en del autentiske filmklip ind.

Næsten seks stjerner
Der er ikke meget egentlig fromhed, hverken hos Levin-familien eller hos de andre jøder. Kun hos Alvin møder vi alvorlige overvejelser om Gud. Han gør oprør mod al religion, fordi han ikke kan tro på en Gud, der er så ond, som han selv har oplevet det. I amerikansk politisk retorik er der en stærk tradition for at trække Gud ind i afrundingen af højtidelige taler. Det møder vi intet af i denne serie. Det eneste sted, kristendommen dukker frem, er på et skilt i en vejside, der proklamerer, at det er de sidste tider, og at Jesus snart kommer igen.

Når jeg ikke giver serien den sjette stjerne, skyldes det især, at den eneste repræsentant for jøderne, der fører ordet, er rabbineren Lionel Bengelsdorf. Hvis der havde været bare én rabbiner, som gennemskuede Lindberghs forførende taler, ville jeg lettere have accepteret Bengelsdorfs dominerende plads. Seriens plot er ganske vist fiktion, men fiktion skal gøres troværdig, og det er usandsynligt, at ingen rabbiner offentligt går op mod den nazistiske politik. Serien er i øvrigt god til at give plads til nuancer, så det havde været velgørende, om der også havde været antydet lidt nuancer på det jødiske lederskab.

Alle roller er besat med dygtige skuespillere, så selv de mere tænksomme scener opleves intense og velkommende. Kostumer, scenografi, fotografering og musik tager os med til USA i 1940'erne, så det opleves som at være der selv. Det er imponerende gennemført og en nydelse at opleve.

Romanen Komplottet mod Amerika udkom på dansk i 2006. Tv-serien følger romanen ret nøje. Hvis man gerne vil vide, hvad der er historisk korrekt om personerne i serien, får man en grundig gennemgang i romanens 30 sider lange efterskrift.

Kan ses på Max og er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer