• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser

The Outsider (serie)

Et bestialsk mord på et barn med masser af beviser mod en helt bestemt person. Men samtidig er personen i samme tidsrum set langt væk fra mordscenen. Hvad i alverden gør en garvet politimand så?

Alle anmeldelserDramaKrimiThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2020
Varighed: 529 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jason Bateman,
Roman/manuskript: Stephen King,
Medvirkende: Ben MendelsohnCynthia ErivoMare WinninghamJason Bateman,
Stikord:
 Mord,
 Sorg,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 21.04.2020EN GÅDEFULD FORBRYDELSE

Ralf (Ben Mendelsohn) i Georgia kommer ud for sit livs største udfordring som politimand, da en 11-årig dreng findes brutalt myrdet. Tilsyneladende er det helt sikkert, hvem morderen er. Ralf griber derfor hurtigt og meget offentligt til en følelsesladet arrestation af en afholdt fodboldtræner i lokalsamfundet. Meget hurtigt bliver situationen ikke alene kompliceret, men faktisk voldsom gådefuld, da en video og vidner kan bekræfte, at fodboldtræneren var flere hundrede kilometer væk i mordøjeblikket. Holly (Cynthia Erivo) - specialist i gådefuld detektivarbejde – tilkaldes, og et meget umage makkerpar dannes.

Handlingen skal ikke afsløres, men det viser sig, at både dette og kommende mord skyldes en kombination af noget, vi vil kalde "naturlige" faktorer – og så noget, vi kan kalde "overnaturlige" -eller hvilket ord, de forskellige personer i filmen efterhånden bruger. Filmen indeholder få, men ret voldelige scener, men ellers er uhyggen langt overvejende af psykisk karakter i en serie, som af mange bedømmes som en af de bedre filmatiseringer af en Stephen King–gyser: Outsideren.

Samspil og modspil
For mig at se er seriens store kvalitet de mange interessante og godt beskrevne relations-spil mellem de 7-8 personer, vi følger mest. Vi oplever sorg, smerte, vrede, bitterhed, udstødelse, fortvivlelse og mange andre elementer fra den mørke side af følelsesregisteret og det sociale fællesskab. Det er absolut ingen feel good-film. Vi møder også viljen til at kæmpe for det gode og ind imellem også kærlighedens styrke. Men det onde og dets smertelige indflydelse på alle planer i menneskelivet, er det, der fylder mest.

Ralf og Holly er så forskellige, som nogen kan være, og deres politi-samarbejde er i begyndelsen yderst kompliceret. Men efterhånden finder de lidt ind i hinandens verdener. Hun er en sort single-kvinde med sandsynligvis en eller flere diagnoser samt speciale i paranormale fænomener. Han er en solid hvid sherif-type med familieliv, stor social omgangskreds og solidt plantet i en virkelighed, der er til at forstå, og som altid kan undersøges videnskabeligt. Ralfs kone, Jeannie (Mare Winningham) virker undervejs som en faktor, der bringer makkerparret så meget på bølgelængde, at de kan løse denne kriminalgåde. Serien viser en masse mellemmenneskelige reaktioner, der hver især er værd at lægge mærke til. Hvordan reagerer man, når ens mand udråbes som morder og hele lokalsamfundet dømmer én på forhånd? Hvordan reagerer man, når ens familiemedlem lige er blevet brutalt myrdet? Eller hvordan reagerer man, når ens gamle sorg vækkes til live igen?

Overnaturlige kræfter
I modsætning til mange film, hvor den overnaturlige ondskab er i fokus, er der her tale om en lidt unik blanding. Makkerparrets modstander er en overnaturlig størrelse, der dog har brug for (og derfor også er afhængig af) fysiske former og tilstande. For mig er det et forfriskende indslag i en ellers lang række af gyserfilm, hvor tingene er skilt ad. Det skaber en serie, hvor det almindelige politiarbejde fylder meget – også selv om man efterhånden har det overnaturlige med i efterforskningen. Man får dermed et scenarie, som vi som seere kan følge med i, fordi vi kender lige så mange faktorer, som seriens personer gør. Det er for mig mere spændende end et scenarie, hvor det onde når som helst kan "trylle" noget frem, som ingen kunne ane noget om på forhånd. Ret fagligt set hører det "onde", som serien arbejder med, til i en farverig zone af folkeovertro. Serien skildrer ikke de mere sammenhængende og systematiserede zoner, som fx "onde ånder og besættelse" inden for kristendommen og islam eller fænomener som "afdøde menneskers aktivitet som genfærd, zoombier, vampyrer, varulve, mumier osv". Det gir derfor ingen mening at prøve at placere Ralfs og Hollys modstander i det kendte overnaturlige univers. Nyd det for hvad, det er -  en unik sammensmeltning af naturligt og overnaturligt.

Hvorfor filmen hedder ”The outsider”? Det svarer Holly på i en af seriens allersidste sætninger.

Kan ses på Max og er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer