• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Most Reluctant Convert

Denne film er en fin indgang til i Lewis' univers for både kendere og begyndere. Med udgangspunkt i C.S. Lewis' selvbiografi følger vi forfatteren fra hans barndom og indtil den endelige omvendelse til kristendommen i 1931.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmTEMA C. S. Lewis
Produktionsår: 2021
Varighed: 73 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Norman Stone,
Medvirkende: Max McLeanNicholas RalphEddie Ray Martin ,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 05.01.2022TROENS REJSE 

Med udgangspunkt i C.S. Lewis' selvbiografi Surprised by Joy (Overvældet af Glæde) følger vi i denne film Lewis fra hans barndom og indtil den endelige omvendelse til kristendommen i 1931. Filmen er centreret omkring den ældre Lewis (spillet af Max McLean), som hele vejen igennem fortæller om sin rejse. Han indgår i sin egen historie som en anden Hitchcock, og kommenterer den undervejs. Andre skuespillere sætter historien i scene med vægt på de begivenheder i Lewis' barndom, ungdom og tidlige tid i Oxford, som skaber vej til troen på Kristus. Filmen bygger langt på vej videre på en teatermonolog, McLean har optrådt med tidligere.

Intellektuel proces
Lige fra begyndelsen tages der fat i de intellektuelle problemstillinger, som Lewis bruger som baggrund for sin omvendelse. Dermed finder man hurtigt ud af, at filmen ikke er afslappende underholdning, men forudsætter derimod aktiv koncentration og hjernegymnastik. Ikke mindst for danskere, da filmen ikke findes med danske undertekster. Det betyder ikke, at filmen ikke er underholdende. Tværtimod er den en fremragende, lettilgængelig introduktion til C.S. Lewis og hans verden. Vi præsenteres for filosofiske argumenter for og imod troen på Gud, og hvordan det knyttes til bestemte oplevelser i Lewis' grundlæggende søgen efter det guddommelige, som kendetegner hans trosvandring. Vi ser, hvordan netop Lewis' vej ind i den kristne tro formes af hans interesse for kunst og litteratur. Dog kan den konstant snakkende Lewis rundt i filmen godt blive lidt trættende i længden.

En rejse i britisk historie og kristendom
Samtidig får vi forskellige historiske begivenheder skildret i flotte scener og med gode skuespillere. På den måde minder filmen om Tolkien, som fortæller historien om Lewis' åndeligt beslægtede ven J.R.R. Tolkien, der også optræder i filmen. Dog er "The Most Reluctant Convert" betydeligt mere intellektuel i stil og mål end filmen "Tolkien", og det skal man være indstillet på. Filmen begynder og slutter med, at vi ser filmholdet omgive McLean, og på den måde forholder Norman Stone sig ydmygt til opgaven at skulle skildre Lewis' trosrejse. Mon dette postmoderne træk handler om frygten for at overtage Lewis' egen fortælling? Kan det tænkes, at denne frygt også ligger bag filmens dunkle undertitel The Untold Story of C.S .Lewis? Stone står i øvrigt bag både den kendte tv-film Shadowlands fra 1986 (anmeldelsen her på siden er udgaven fra 1993 med Richard Attenborough som instruktør) og dokumentaren C.S. Lewis - Narnias skaber fra 2005.

Det fremgår ikke klart, men det giver filmen troværdighed, at den ikke ønsker at bruge Lewis til mere, end han selv lægger op til; nemlig hans eget vidnesbyrd om Guds eksistens og kristendommens troværdighed. Instruktøren vælger at udelade de negative oplevelser fra kostskolerne i barndommen. Det giver mening i forhold til filmens ærinde, hvor fokus på forfatternes vej til kristendommen dermed kommer til at stå stærkere. Vi slutter i Lewis' sognekirke i Oxford-forstaden Headington, hvor Lewis deler sine udfordringer med at være en del af en menighed.

Flot lavet til studiebrug
Filmen er flot lavet med skønne baggrundscener fra de historiske steder, der er knyttet til Lewis. Skuespillet fra både McLean og Nicholas Ralph (den unge Lewis) passer fint ind i den lidt specielle opbygning, som filmen har. Fysisk ligner McLean Lewis, og man kan godt mærke, at han har specialiseret sin karriere i at spille Lewis. Han udstråler et enormt overskud i rollen.

Knyttet til filmen er et gratis studiehæfte/diskussionshæfte og drejebogen kan downloades gratis. Filmen er altså også tænkt som baggrund til samtaler omkring tro og kristendom, hvilket filmen er velegnet til. Den anbefales klart som en inspirerende indgang ind i Lewis' univers for både kendere og begyndere.

Der kan for 19.90 $ købes adgang til at streame filmen i tre døgn (kan betales med Visa) på hjemmesiden cslewismovie.com.  Filmen er UDEN danske undertekster, men med engelske undertekster.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer