• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Flowers of War

Japanernes indtog i den kinesiske by Nanjing i 1937 beskrives i denne stærke film, hvor vi ser både rædsler, heltemod og selvopofrelse.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrigFilmstriben.dk
Produktionsår: 2011
Varighed: 136 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Yimou Zhang,
Medvirkende: Christian BaleNi NiTong Dawei,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 03.08.2012Hvert område i verden har sine krige. Vi i Nordeuropa har vikingekrigene og de store verdenskrige. I Sydamerika har der været krige mellem landene, herunder Tripelalliancekrigen. Og i de østasiatiske lande har man igennem århundreder kæmpet imod hinanden.

"The Flowers of War" fortæller et hjørne af historien om Japans invasion af Kina i 1937. En invasion, der udviklede sig til en krig, som varede indtil Japans nederlag i anden verdenskrig, august 1945. Den er instrueret af Yimou Zhang, som også har instrueret den flotte "Hero" og "House of Flying Daggers".

Filmen kaster os direkte ned midt i historien, da Japan endeligt har invaderet byen Nanjing. En flok piger fra klosterskolen i byens lokale, katolske kirke løber skrigende igennem byen, i et forsøg på at nå i ly i kirken. Andetsteds i byen kommer en amerikansk bedemand, John Miller, løbende. Også han er på flugt, og også han er på vej til kirken, fordi han er blevet bestilt til at begrave kirkens præst. Endnu en flok personer er på vej hen mod kirken, på flugt. Det er en flok prostituerede fra byens "glædeskvarter".

Under sørgelige og rædselsfulde omstændigheder når de hen til kirken. Undervejs beskydes skolepigerne af japanske soldater, men en lille gruppe kinesiske soldater forsvarer dem. Her møder vi filmens første beskrivelse af stort heltemod og opofrelse: Da japanerne slagter de kinesiske soldater er kun én kinesisk soldat, major Li, tilbage. I stedet for at flygte, placerer han sig i en bygning over for kirken, og her sørger han for at beskytte kirken og pigerne. På heroisk – ja, nærmest med James Bond-snilde – lader han japanerne følge ham i døden for at redde pigerne.

En anden helt er bedemanden John Miller, spillet af den fremragende Christian Bale. Netop nu er Bale naturligvis mest kendt for sin rolle som Batman i The Dark Knight Rises, men han er i det hele taget en rigtig dygtig karakterskuespiller, hvilket han til fulde beviste i filmen The Fighter (2010).

Bedemanden John Miller er egentlig ikke nogen helt. Han vil have penge for sit arbejde, han drikker sig ofte fuld, og da de prostituerede ankommer i kirken, er hans første tanke sex. Men der sker en række afgørende ting, som ændrer John Miller totalt. Han iklæder sig den afdøde præsts præsteklæder, træder ind i rollen som præst og kirkens beskytter, da han ser de rædsler, som pigerne – både de unge skolepiger og de prostituerede – udsættes for af japanerne.

"The Flowers of War" fortæller både en rædselsfuld og en rørende historie. Der er rædselsfulde scener, med drab, ondskab og voldtægt. Og der er rørende scener, hvor John Miller vælger at ofre sig, og hvor gruppen af prostituerede vælger at ofre sig. Som modvægt til de rædselsvækkende og blodige scener er der således skønne og rørende scener med stor selvopofrelse og nåde.

"The Flowers of War" er bestemt ikke for børn. Det er en film, der tager sig tid til at fortælle sin historie, og det er en film, der ikke bare vækker til almen eftertanke, men dels udstiller den menneskelige ondskab og dels udstiller nådens kraft, tilgivelsens kraft og – ultimativt, hvad det vil sige at leve i selvopofrende kærlighed.

John Rabe/Nanjings tyske helt handler også om massakren i Nanjing.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer