• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Fighter

The Fighter er en ekstraordinær sportsfilm, fordi den ikke bare sætter fokus på sporten, men på familien bag historien. Og så er det ikke mindst en forløsende film.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTEMA SportsfilmTop 10 2010
Produktionsår: 2010
Varighed: 114 min.
Censur: 11 år
Instruktør: David O. Russell,
Medvirkende: Mark WahlbergChristian BaleAmy Adams,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 10.02.2011De fleste skuespillere kommer ud for at spille roller, som biografgængerne efterfølgende identificerer dem med. Roller de spiller på en måde, så folk altid forbinder fx én bestemt skuespiller med skurkeroller, en anden med romantiske roller, osv. Eller det kan være bestemte karakterer, de spiller, og som de efterfølgende identificeres med.

Det er blandt andet tilfældet med skuespilleren Christian Bale, som jeg mest har set i roller som den sammenbidte actionhelt, fx i Batman Begins og The Dark Knight og "Cubic". Og så selvfølgelig som psykopat i genindspilningen af "American Psycho".

Det må være svært at ryste sådanne roller og karakterer af sig – men fra det sekund, man første gang ser Bale på skærmen i "The Fighter", så overgiver man sig. Han spiller en helt anden karakter – og han gør det enormt overbevisende. Det samme skal også siges om de øvrige skuespillere: Det er simpelthen en fornøjelse at se på.

"The Fighter" er baseret på den sande historie om brødrene Micky og Dicky, som begge er boksere. Dicky er storebroren (spillet af Christian Bale), som har haft sin storhedstid som bokser. Han har i flere år været hjembyen Lowells stolthed, men det er han ikke længere. Nu er han et vrag, der er afhængig af stoffer. Micky, den yngste af de to (Mark Wahlberg), er også bokser, men står i skyggen af sin bror og har et helt andet sind end ham.

De er, for at være helt korrekt, ikke brødre, men halvbrødre, og sammen med syv halv-/søstre udgør de en ret stor familie. Og vel at mærke en fattig middelklassefamilie.

Filmen begynder med, at det store amerikanske tv-netværk, HBO, vil lave en dokumentar om Dicky. Både Dicky og resten af familien tror, at dokumentaren skal følge bokser-helten fra Lowell og hans mulige vej tilbage til storhed, men i virkeligheden skal den handle om Dicky som et eksempel på, hvordan hårde stoffer kan ødelægge et liv fuldstændigt. Det er hjerteknusende, både for familien – og for tilskuerne i biografsalen – da det går op for dem, hvad dokumentaren virkelig handler om.

Derudover handler filmen om, hvordan Dicky rent faktisk får hjulpet sin bror til at vinde en række afgørende kampe, indtil han i midten af 1980'erne bliver professionel.

"The Fighter" er en sportsfilm, men slet ikke på samme måde som Stallones mange "Rocky"-film. Jo, den handler også om for- og bagsiden af sporten. Den viser også de hårde kampe og blodet og sveden, der sprøjter, men først og fremmest er det en film der går helt tæt på hovedpersonerne og fortæller historien om, hvem de er, og hvor galt det kan gå.

Og dén historie er fortalt både gribende og realistisk, så man på intet tidspunkt i løbet af filmens 2 timer hverken keder sig eller føler sig påduttet klicheer eller manipuleret følelsesmæssigt.

Der gås tæt på personerne, der gås tæt på elendigheden. Der filmes med både grumsede farver og med masser af armsved på T-shirtene. Det er ikke en film fra centrum af storbyen, men en film fra forstæderne, med ramponerede bygninger, væltede skraldespande, røgen fra de ulovlige stoffer, osv.

Der er stærke temaer i filmen. Der er fokus på forløsningen, dvs. forløsningen mellem de to brødre, hvis forhold er ganske problematisk. Der er forløsningen mellem Micky og resten af familien – især den pågående mor (spillet suverænt af Melissa Leo) – og der er forløsningen i forhold til, hvad Micky selv forventer, og hvad familien forventer af ham.

Der er fokus på, hvad løgne og fortielser kan gøre ved et menneske – og ved en familie. Noget går galt, når man forsøger at dække over sandheden eller tie den ihjel, som tilfældet er med Dickys nuværende liv som narkovrag og hans tidligere bokserkarriere – som måske ikke var så storslået som hidtil antaget.

Det, der gør "The Fighter" til en ekstraordinær sportsfilm, er filmens fokus på familien. Familien er vigtig, men det betyder ikke, at familien er sund. Der tages forkerte valg, der tages valg på vegne af andre, der bliver holdt en hånd over de virkelige problemer, og så videre. Alt dette kæmpes der med og tales der om i filmen. Og alene her, med disse temaer, er der nok at tale sammen om, efter at filmen er slut. Både Dicky og Micky er "fightere", sammen og hver for sig.

Og læg så mærke til rulleteksterne. Her vises et lille klip med de to "virkelige" brødre. Og læg mærke til, hvor tæt skuespilleren Christian Bale's portræt er på den virkelige Dicky.

Det – og filmen som sådan – er en Oscar værdig.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer