• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Gyser

The Curse of La Llorona

En klassisk gyser om en mor, der druknede sin egne børn og nu i 200 år har gået rundt og druknet andre mødres børn. Filmen forgår i 70'ernes USA.

GyserThriller
Produktionsår: 2019
Varighed: 93 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Michael Chaves,
Medvirkende: Linda CardelliniRaymond CruzPatricia Velásquez,
Stikord:
 Mord,
 Magi,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 23.04.2019EN OVERNATURLIG BARNEMORDESKE

Vi er i 70'ernes Los Angeles. Socialrådgiveren Anna (Linda Cardellini) – alenemor med to børn – besøger en klient: Patricia (Patricia Velásquez), der også er alenemor med to børn. Hun har låst børnene inde i et skab. Endvidere har børnene brandmærker på underarmene. Disse typiske indikationer på mishandling af børnene får Anna til at beordre børnene på en institution. Moren protesterer voldsomt – hvilket børnene faktisk også gør. Om natten ringes Anna op – Patricias to børn er fundet myrdet i floden tæt ved institutionen. Anna må tage sine børn med i bilen. Mens hun undersøger de to lig, opsøges de to børn af en rædselsvækkende kvindeskikkelse, der prøver at slæbe dem med sig. Det ene af børnene får derved brandmærker på underarmen. Den forfærdelige skikkelse bliver ved med at jagte børnene og langsomt må Anna indse, at der er noget overnaturligt på færde. Hurtigt kommer hun til at stå i samme desperate kamp, som Patricia gjorde med sine to børn. En kamp, Annas indgreb umuliggjorde for Patricia, så hendes børn døde.

The Conjuring-universet
Mere skal ikke røbes om denne gyser, der tager udgangspunkt i en gammel mexikansk myte om genfærdet af en mor, der i dyb jalousi druknede sine børn og nu flakker hvileløs rundt og prøver at drukne andre mødres børn. Dette uhyggelige genfærd kaldes The Curse of Llorona. Filmen kan ses som en del af The Conjuring-universet, der er blevet navnet på en gruppe film, der begyndte med The Conjuring (Nattens dæmoner) i 2013. Både dens efterfølgere (Nattens dæmoner 2 og 3 (kommer i 2020)) og Annabelle-serien om en meget uhyggelig dukke, tilhører dette univers. Father Pere fra Annabelle dukker også op her i Llorona – og vi får et kort glimt af selveste Annabelle i præstens tilbageblik. Men ellers er historien fuldt ud til at se og forstå uden at have set nogle af de andre film. Anna hjælpes nu ikke primært af Perez, men af en tidligere præst, som Perez anbefaler: Rafael (Raymond Cruz).

God traditionel gyser – og mere til
Langt hen ad vejen er dette er god klassisk gyser med de gode gamle kendetegn, der kan få en til beskyttende at sænke blikket og alligevel ryge op af stolen lidt senere … Samtidig er der lidt andre aspekter med. Den mistænksomhed, som Anna og hendes omgivelser i begyndelsen retter mod Patricia, rettes hurtigt mod Anna selv. Og hvordan forklare, at det var ikke mig, det var et spøgelse ?? Aleneheden, som dette skaber, er med til understrege det uhyggelige – hvor selv Annas nærmeste ven bliver mistroisk og bakker ud. Conjuring-universet arbejder til dels med temaet omkring virkeligheden af de skildrede overnaturlige fænomener.

Det vil i sagens natur altid være et spørgsmål om tro. Men jeg vil prøve at bedømme ud fra kirkens erfaringer – den kirke, som Anna får hjælp hos. Typisk svarer fader Perez Anna, at kirken først skal undersøge sagen grundigt, før den kan tage stilling. Det kan Anna ikke vente på, så derfor henvises hun til den uautoriserede Rafael, der virker under radarhøjde. Men dette siger noget om, at den katolske kirke altid har taget besættelser og anden dæmonisk virkelighed absolut alvorligt, fordi Jesus også gjorde det. Der er et helt system og en særlig uddannelse til at tage sig af den slags. Hvis nu disse eksperter havde fået tid til at gå ind i sagen, ville de ganske givet tage det seriøst. Der er tydelige fysiske kendetegn (brandmærker), og der er flere lignende tilfælde, der bekræfter hinanden. Eksperterne ville nok ikke købe legenden om Llorona – men arbejde ud fra, at de tilsyneladende "hvileløse menneskesjæle" i virkeligheden er onde ånder/dæmoner, der spiller dette spil. Deres uddrivelsesmetoder vil være noget mere retlinede end Rafael, der både har de ortodokse elementer med bibelord, bortsendelsesord, vievand og krucifiks – men samtidig har en del overtroiske elementer, der nærmest må betegnes som hvid magi, hvilket kirkens folk altid har prøvet at undgå. Om film en er relativ autentisk eller ej, må man selv bedømme. Sikkert er det, at en mors følelser for sine børn spiller en helt gennemgående rolle – og at både Patricia, Llorona og Anna undervejs foretager bemærkelsesværdige adfærdsskift. Men se selv hvordan.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer