• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Drama

The Banshees of Inisherin

Filmens fokus er fællesskabet på et lille øsamfund vest for Irland. En kulsort dramakomedie, hvor tabet af et nært langt venskab sker på bekostning af drømme, musik, og udlængsel.

DramaKomedie
Produktionsår: 2022
Varighed: 109 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Martin McDonagh,
Medvirkende: Colin FarrellBrendan GleesonBarry Keoghan,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 31.01.2023SMUKKE BILLEDER OG SORT HUMOR 

Cinemagrafisk er der meget at opleve i filmen. Vi er på én af de små øer vest for Irland i 1923. Et smukt, men stenet og vindblæst sted, hvor typiske kampestenshegn holder husdyrene i folden, mens grusveje og stier krydser landskabet. Øen har ingen træer, kun få vindblæste buske. Der er mange flotte billeder af landskab, hav og skær. Vi ser dog intet til regn og uvejr, som nødvendigvis må vise sig på et så barskt sted, men huse, dyr og mennesker bærer dog tydeligt præg af de svære livsbetingelser.

Relationer
Colm (Brendan Gleeson) har opgivet sit nære venskab med Pádraic (Colin Farrel), og fortællingen handler om relationer, samt hvad vi mennesker kan finde på at gøre mod hinanden. Colm er violinist og folkemusiker og kæmper med at finde inspirationen til at skrive en sang, som kan give ham eftermæle. Colm er blevet træt af at høre på den kedelige Pádraics evindelige snak om landbrug og dyr. Det forstår Pádraic intet af, for landbruget er hans et og alt, så han forsøger derfor krampagtigt at bevare venskabet.

Filmen
Filmen er båret af to tidligere venners samtaler og beskrivelsen af det lille samfund. Det kan lyde tørt og mærkeligt. Men filmen er samtidig en komedie, hvor den sorte og smertelige humor gør fortællingen mere levende, selvom det efter min smag bliver lige sort nok. Filmen foregår hos Pádraic og på kroen, hvor vi møder flere af øboerne, mens den særprægede og flotte natur spiller aktiv med i handlingen.

Pádraics søster Siobhán holder hus for ham og forsøger at holde masken, når hun er tilhører til Pádraics og Colms tåbelige konflikt, mens hun forsøger at holde dyrene ude af huset. Særlig Pádraics kæle-æsel er klar til løbe ind i huset.

Titlen The Banshees of Inisherin er en metafor for handlingen. Inisherin er øen, hvor handlingen foregår. I irsk mytologi er en banshee en kvindelig ånd, der varsler død. Colms sidste værk, og hvad der også skulle være hans største, navngiver han The Banshees of Inisherin.

Før instruktøren Martin McDonagh blev biograflærredets store kultinstruktør med Quentin Tarantino-inspirerede actionkomedier som "In Bruges" (også med Gleeson og Farrell) og den oscarvindende Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, var han allerede en anerkendt dramatiker, og det ses tydeligt i filmen. Han kan sit kram!

Hvad kom jeg til at tænke på
Vores hovedpersoner taber hinanden, på grund af selvoptagethed og misforståelser af, hvad der er væsentligt i tilværelsen. Colm, ikke mindst på grund af hans musikdrømme. Pádraic, fordi han krampagtigt forsøger at holde liv i venskabet, alt imens søsteren forlader hjemmet og hans eneste ven dør i en ulykke.

Den sorte humor var lige ved at være for meget. Derfor får filmen 'kun' 5 stjerner.

Filmen har fået mange Oscarnomineringer, bl.a. for bedste film og bedste manuskript.

Kan ses på Disney+.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.2 af 6. 9 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer