• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Gyser

Split

Tre store teenagepiger kidnappes og spærres inde i en kælder. Kidnapperen er absolut ikke almindelig, og det får konsekvenser …

GyserThriller
Produktionsår: 2016
Varighed: 113 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: M. Night Shyamalan,
Medvirkende: James McAvoyBetty BuckleyAnya Taylor-Joy,
Stikord:
 Gys,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 29.08.2017EN HALVPSYKOLOGISK GYSER

En stor teenagepige holder fødselsdagsfest på en restaurant. Hun og hendes bedste veninde samt klassens outsiderpige, Casey, sidder i bilen på parkeringspladsen, fordi fødselsdagsbarnets far vil køre dem hjem. Men pludselig kommer en helt anden mand ind i bilen og bedøver dem alle tre.

Efterhånden afslører filmen, at gerningsmanden er – ja, hvem er han egentlig? Ifølge sin psykiater, Dr. Karen Fletcher (Betty Buckley) er han ikke mindre end 23 forskellige personligheder, der kæmper om magten. Men lad os kalde ham Kevin, som den oprindelige af de 23 hedder. Kevin lider af DID (Dissociative Identity Disorder), altså en personlighed, der er spaltet op i forskellige identiteter. Dette er Dr. Fletchers speciale, og hun følger sine DID'ere, blandt andre Kevin, tæt for at undersøge dem. Hendes teori er, at de ikke er syge personer, men er personer med særlige potentialer, der måske åbner vejen til, at vi mennesker kan overskride grænsen til det overnaturlige og udvikle os i nye retninger. Nogle af personerne i Kevin er enige med Fletcher – men spørgsmålet er, hvilke potentialer 'Kevin' kan udvikle – og hvilke konsekvenser det får for hans adfærd overfor normale personer.

Ubehageligt møde
Sideløbende med filmens handling i nutid ser vi en del flachback til Caseys barndom, der mildest talt ikke har været let. Men det har lært hende at klare sig i vanskelige situationer. Mens de to andre piger fremstilles som ret typiske teenagepiger uden ret megen sans for at takle vanskeligheder, er Casey klart hovedpersonen, der aktivt arbejder med at spille Kevins mange personligheder ud mod hinanden. Måske lykkes det. Men det skal gå stærkt, for Kevin har annonceret, at der snart kommer en 24. person, der vil revolutionere alt. De tre piger forstår ikke meget, men de mere end aner, at det ikke bliver et behageligt møde med denne personlighed, der kaldes 'dyret'.

Spænding uden dybere mening
Filmen indeholder stort set ikke sex-scener og kun få voldelige scener. Den forsøger at fremstille en moderne multiudgave af Dr. Jekyll og Mr. Hyde med et skær af psykologisk faglighed, men det er svært at tage seriøst. Dr. Fletcher fremstår heller ikke altid lige professionelt. Men slår man tænkeren lidt fra, er det en forholdsvis underholdende gyser, der har det plus, at den ikke ender med en happy ending, hvis den overhovedet ender …

James McAvoy har allerede en stor karriere inden for adskillige genrer bag sig og Anya Taylor-Toy har allerede kastet lys over flere gysere. Det er da også de tos præstationer, der hæver filmen lidt op over den grå masse. McAvoy formår rimelig godt at skifte mellem de mange forskellige identiteter (selv om vi altså ikke møder alle 23) og Taylor-Toy bruger sit udtryksfulde ansigt på en meget overbevisende måde.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer