• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Små og store synder

Crimes and Misdemeanors

Store livsspørgsmål, religiøse holdninger og etiske dilemmaer formidles gennem både komiske og tragiske scener – og med flotte klip og mindeværdige citater.

DramaKomedie
Produktionsår: 1989
Varighed: 100 min.
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Woody Allen,
Medvirkende: Woody AllenMartin LandauAlan AldaMia Farrow,
Stikord:
 Valg,
 Etik,
 Synd,


Anmeldelse:

Af: Per Breindahl - 28.01.2011"Små og store synder" fortæller ikke kun én, men to parallelle historier, der kun perifert mødes i filmen.

Den første hovedperson er Judah Rosenthal (Martin Landau), en velrenommeret øjenlæge med kernefamilie og elskerinde. Han ser sig selv som ikke-troende, men beskæftiger sig alligevel med det religiøse. Det kommer bl.a. til udtryk i hans samtaler med rabbineren Ben.

Skulle jeg nu følge filmens opbygning skulle jeg skifte til den anden hovedperson dokumentaristen Cliff Stern (spillet af Woody Allen selv), men for overskuelighedens skyld gemmer vi ham lidt. Så tilbage til øjenlægen:

Gennem to år har Judah haft elskerinden Dolores (Angelica Huston). Løfterne om at forlade hustruen har været mange, men viljen til at sætte handling bag ordene var aldrig til stede. Stor er chokket derfor, da han finder et brev fra Dolores til hustruen, hvor elskerinden beder om en samtale, så de to sammen kan afgøre, hvem der skal have manden. Nu havner brevet i pejsen og Judah har fået noget at tænke over. Han rådfører sig bl.a. med sin bror, der er med i mafiaen. Der har de nemme løsninger på den type problemer.

Her kommer så nogle af de helt store etiske overvejelser: Hvis man ikke tror på nogen højere magt, er det så i orden at slå ihjel? Gælder det kun om at undgå at blive opdaget, eller kommer man alligevel til at stå til regnskab for sine (u)gerninger? Og har man et ansvar, selv om man ikke handler, men blot lader stå til?

Uden at afsløre mere, hopper vi til den anden hovedperson:

Cliff Stern er ludfattig, han lever i et lidt kedeligt ægteskab, da hustruen skaffer ham en opgave med at lave en dokumentarfilm om hendes bror, den overfladiske Lester (Alan Alda). En opgave Cliff bestemt ikke er begejstret for, da den ikke lever op til hans idealer. Han siger ja for at få penge til sit næste filmprojekt. Under optagelserne møder han tv-produceren Halley (Mia Farrow), som han forelsker sig i. Derfra og så til tanken om at skrotte sit eget kedelige ægteskab, er der ikke langt. Han har et åndsfællesskab med Halley, der bl.a. er optaget af Cliff's dokumentar om professoren Louis Levy, der udtaler sig om kærlighedens paradoks og menneskers frie valg. Men er Cliff fri til at vælge. Og vælger Halley et åndsfællesskab, eller sætter hun andet højere?

Filmen i filmen om professoren handler også om livsvigtige valg. Om at valg har konsekvenser. Om etikken i de valg vi træffer. Bemærk også valget af de to hovedpersoners professioner: En øjenlæge og en dokumentarist. De arbejder begge for at få mennesker til at se verden klart – den ene rent fysisk, den anden metafysisk.

Religionen fylder meget i filmen, og Woody Allen respekterer, at den kan fylde meget i menneskers liv og beslutninger. Han stiller sig i filmen ikke bag en bestemt religiøs holdning, men har nærmest en ironisk kritisk distance. Woody Allen er ikke en filmkunstner, der præsenterer os for færdige løsninger – men han giver masser at tænke over.

"Store og små synder" er fyldt med gode mindeværdige scener, klip og citater. Et par af de bedste kerne-citater i filmen er: "Gud er en luksus, jeg ikke har råd til," sagt af den rige øjenlæge samt filmproducentens "Komedie er tragedie plus tid."Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer