• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Roma

Hverdagsdrama oplevet gennem tjenestepigen Cleo og instruktørens kameralinse. En fantastisk fortælling i sort-hvid og en hyldest til filmmediet.

Drama
Produktionsår: 2018
Varighed: 135 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 13 år
Instruktør: Alfonso Cuarón,
Medvirkende: Yalitza AparicioMarina de TaviraDiego Cortina Autrey,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 21.02.2019FACINERENDE FILMFORTÆLLING 

Kameraet finder billeder, som vi sjældent lægger mærke til. Vand risler hen over fliserne, en hund springer op ad en port, et ensomt militærorkester vandrer rundt og spiller falsk i en uendelighed. Kameraet finder hovedpersonen midt i hendes arbejde med at holde fliserne rene efter uendelige hundeefterladenskaber, vækning af børnene, sammenlægning af stabler af vasketøj.

Cleo er stuepige med indiansk/mexicanske rødder og helt tydeligt et vidunderligt menneske, som tålmodigt tager sig af overklassebørnene, hun er ansat til at passe. Hun er først og fremmest stuepige og gør det, hendes overklassefamilie sætter hende til, tålmodigt og godhjertet – også da hendes kæreste går fra hende, efter at have gjort hende gravid.

Det særlige, som måske har været med til at give filmen priser, er, at instruktøren har evnen og modet til at fremhæve det, som fanger og fascinerer ham – rutinerne, dagligt liv, det kuriøse, det umiddelbart udramatiske. Filmens stil kæder på en mærkelig måde "Roma" sammen. Filmen er en kontrastfyldt sort-hvid film, der glider gennem landskabet eller gennem familiens lejlighed eller henover de mange hundelorte i indkørslen. Netop billedfortællingen er spændende, nytænkende og en vigtig del af filmen. F.eks. er militærets overgreb på studenterne og en badetur, der nær var gået helt galt, rigtig gode eksempler på en fantastisk filmfortælling. Filmen er en hyldest til det magiske filmmedie. Filmens instruktør Alfonso Cuarón har også lagt navn til Gravity og Children of Men.

Brydningstid
Udgangspunktet for filmen "Roma" er instruktørens egne oplevelser i 1970'erne. Det er blevet til en stemningsfuld og anderledes film, som er skabt på baggrund af minder og store begivenheder i Mexicos historie – særlig Corpus Christi-massakren, hvor over 100 studenter blev skudt af militæret.

Filmen viser også en brydningstid i familien, hvor familiefaren tager på konference, men aldrig kommer hjem igen. Han forlader bare børn og hustru! Cleos kæreste forlader hende, da hun bliver gravid. Børnene bliver ofrene, da  fædrene ikke tager ansvar i datidens patriarkalske Mexico.

Der er ingen dramatisk struktur i filmen. Typisk kunne man have brugt mandens flugt fra familien, jordskælvet eller nedskydningen af studenterne som vendepunkt – men det gør instruktøren ikke. Han fortsætter med sin tilfældige rækkefølge, sådan som livet nu engang ofte er.

Redningen
Både husets frue og Cleo må kæmpe med rollen som enlig mor, mens vi ser forskellen i klasse og etnicitet, som gør deres fremtidsudsigter meget forskellige, men de bliver hinandens redningsmænd. Fruen hjælper Cleo med graviditet og fødsel, og Cleo hjælper fruen med huset, børnene og muligheden for lidt normalitet midt i uvejret.

"Roma" er navngivet efter den bydel, instruktøren voksede op i. Filmen kræver opmærksomhed af filmbrugeren. Den er svær at placere efterfølgende. Hvilken genre tilhører den? Hvor var de dramatiske vendepunkter?

Kan ses på Netflix og er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer