• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Rise

I 1990 emigrerer et kristent ægtepar fra Nigeria til Grækenland for at få et bedre liv. De lever dog illegalt og fattigt i mere end 20 år. De ældste sønner bliver dygtige til basketball og kommer til at spille på højt plan.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmTEMA Sportsfilm
Produktionsår: 2022
Varighed: 113 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Akin Omotoso,
Medvirkende: Dayo OkeniyiYetide BadakiUche Agada,
Stikord:
 Bøn,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 10.01.2023VI REJSER OS IGEN 

Turister i Athen har set gadesælgere med varer som solbriller, mobilcovere, hatte, souvenirers og meget andet. De har måske også set, hvordan disse handelsfolk, når politiet nærmer sig, kan pakke deres varer sammen og forsvinde i den nærmeste sidegade i løbet af få sekunder. I "Rice" møder vi en familie, som på den måde skaffer sig det nødvendige til dagligt brød og til husleje. Det er familien Antetokounmpo, som vi følger fra den dag, det unge par Veronika (Vera) og Charles forlader Nigeria for at skabe en bedre fremtid i Europa. Med stor smerte må de efterlade deres spæde søn hos hans mormor. De håber at få opholdstilladelse i Grækenland, så de kan hente ham hjem til familien.

Næsten umulige vilkår
Filmen handler om, hvordan familien i 20 år lever som illegale immigranter i Athen. De ernærer sig som gadesælgere, men indimellem har Charles og Vera et arbejde, dog aldrig som fastansatte. Og det er deres problem. For at få opholdstilladelse skal man have et lønnet arbejde i en stilling, som kræver et vist niveau af uddannelse. Men ingen vil give dem fast arbejde, så længe deres papirer ikke er i orden. Efterhånden får Vera og Charles fire sønner mere, men deres økonomiske forhold bliver ikke bedre. Da de to ældste drenge begynder at spille basketball i en klub, hvor træneren tager sig af dem, må de skiftes til at bruge det samme par Nike-sko. Det er en stor dag, da Charles har sparet sammen, så han kan give dem et par nye sko, til at erstatte det udslidte par. Men der er kun én sko i hver æske, så de må fortsat skiftes til at spille. På et tidspunkt bliver de så gode til basketball, at store klubber begynder at interessere sig for dem. Men tør de stille op og blive kendte med risiko for, at myndighederne får øje på dem, og deporterer hele familien?

En kristen familie
Familien Antetokounmpo er kristen. Det fremgår flere gange uden at blive påtrængende. Vi ser, at de beder, og der falder enkelte bemærkninger om Guds omsorg og Guds vilje. Men først og fremmest ser vi, hvordan deres kristne tro præger hverdagen. Den giver dem frimodighed og et stort ønske om at være ordentlige og troværdige mennesker. Midt i den meget vanskelige situation kan Vera med sikker stemme sige: "Gud tager ikke fejl." Familien har en stor vilje til sammenhold. Et sammenhold, der bygger på kærlighed og respekt. Og et sammenhold, der flere gange bliver stærkt udfordret. "De kan vælte os og slå og ned, men vi rejser os igen," siger Charles. Deraf filmens titel. "Rise" svarer ikke på, hvordan en familie kan bevare tilliden til Guds omsorg under meget vanskelige forhold, men da den bygger på virkelige hændelser, er den et vidnesbyrd om, at det kan lade sig gøre.

Basketball fylder en del, men filmen kan sagtens ses, selvom man ikke interesserer sig for sport. Filmen er godt produceret. Enkelte steder giver den sig god tid, men der er også brug for tid til eftertanke. Den afrikansk inspirerede musik klæder den rigtig godt. Vægten ligger på, hvordan en familie kan klare sig gennem de vilkår, der gælder for illegale afrikanere i en europæisk storby. Vi ser det hele gennem de afrikanske øjne. "Hvorfor hader de os så meget?" spørger en af drengene. "De er bange for det, der er fremmed?" svarer Charles. Til trods for familien Antetokounmpos meget vanskelige kår, er det absolut en feel-good film.

Filmen kan ses på Disney+.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer