• STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Action

Ringenes herre: Magtringene sæson 1, 1-2 (serie)

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Serien er Amazon Primes fortolkning af historierne fra Midgårds anden tidsalder, med fokus på magtringenes oprindelse samt elverne Elrond og Galadriel.

ActionAdventureDramaTEMA Hobbitten og Ringenes HerreTEMA Serier
Produktionsår: 2022
Varighed: 130 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Charlotte BrändströmJ. A. BayonaWayne Yip,
Roman/manuskript: J. R. R. Tolkien,
Medvirkende: Morfydd ClarkLenny HenryMarkella Kavenagh,
Stikord:
 Krig,
 Magt,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 03.09.2022TILBAGE TIL EN ELSKET FANTASYVERDEN 

Fortolkning og forkortelse
De tre Ringenes Herre-film af Peter Jackson ér ikke Tolkiens Ringenes Herre. De tre film er i stedet Peter Jacksons fortolkning og forkortede udgave af Ringenes Herre. Det samme gælder de tre Hobbitten-film. Og det samme gælder Amazon Primes kæmpestore seriesatsning, "Magtringene".

Det tror jeg er vigtigt at huske, når man som Tolkien- og fantasyfan sætter kaffen over og tænder for de første afsnit af serien. Dette er en fortolkning og en fortolket forkortelse, og store dele af det, vi ser udspille sig på skærmen, findes ikke i Tolkiens bøger. Plus Amazon Prime har en økonomisk interesse i at lave afsnittene sådan, at der altid er cliffhangers, dvs. så vi simpelthen er nødt til at få set næste afsnit.

Magtringene og elverne
"Magtringene" foregår i en sammentrukket/kondenseret udgave af Tolkiens oprindelige tidslinje. Tolkiens saga har sin egen tidslinje og tidsalder, og folkene bag serien "Magtringene" har valgt at fortælle en historie, der foregår i Midgårds anden tidsalder. En tid, der spænder over næsten 3500 år, men tekstforfatterne har valgt at sammentrække tidslinjen, altså fjerne år og epoker og gjort den noget kortere. Den efterfølgende tredje tidsalder begynder i øvrigt på det tidspunkt, da Isildur hugger den onde Saurons hånd af. Den hånd, der bærer herskerringen. Har du set Peter Jacksons trilogier, husker du helt sikkert netop dén scene.

I serien "Magtringene" følger vi først og fremmest elverne Elrond og Galadriel, og især Galadriel, da hun er opslugt af sit ønske om at finde og slå den onde Sauron ihjel. Sauron slog hendes bror ihjel. Vi kender Galadriel i en anden, senere skikkelse, da hun i Ringenes Herre-bøgerne og filmene jo møder Frodo og i et kort øjeblik optændes af voldsomt begær efter den herskerring, han bærer på.

Der er store temaer på spil i Ringenes Herre - og masser af temaer, der mere eller mindre er taget direkte fra Bibelen - og indtil videre er det primært temaerne ondskabens eksistens, hævn og medfødt pligt, der er temaer i de første afsnit af "Magtringene".

Dyrt og tungt
Amazon Prime har kastet sig ud i at producere verdens hidtil dyreste streamingserie. Det vil jeg påstå ikke kan ses endnu, efter blot to afsnit, men jeg tvivler ikke på, at det er dyrt at producere ikke bare en 2 timers spillefilm, men en serie på mange gange det antal timer.

Grafisk, visuelt, er der ikke noget at komme efter. Det er superflot og bør blive set på det største TV, du kan komme i nærheden af.

Men så er der alt det andet: Historien, skuespillet, dialogen, musikken. Og her skal jeg ellers love for, at anmelderne er uenige. Hardcore Tolkien-fans er sure over, at der er pillet ved Tolkiens oprindelige tidslinje og ideer. Andre er sure over, at skuespillet i serien virker lidt tungt - og her må jeg give dem ret: Såvel skuespil som dialog er noget gumpetungt i det, men det kan jo ændre sig hen ad vejen. De fleste er dog enige om, at musikken - og så altså også visualiseringen - er som den skal være.

Jeg vil her blot gentage, hvad jeg indledte med: Peter Jacksons film er en fortolkning og tilrettet udgave. Det samme er "Magtringene", og jeg må sige, at jeg er meget positivt overrasket over de to første afsnit: De har den stemning, jeg havde håbet på. De har den autenticitet i kostumer og visuelt indtryk, jeg havde håbet på. De har en historie, der kun kan blive mere og mere interessant. Og så er vi, endnu en gang, tilbage i det fantasyunivers, som millioner af mennesker verden over elsker.

Jeg er solgt, og jeg ser frem til Galadriels videre færd i kampen mod Sauron og frem mod, at ringene - og jo især herskerringen - bliver smedet.

Se en samlet anmeldelse af sæson 1.

Kan ses på Prime Video.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 8 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Claus, 09-01-23 22:40:
Godt lavet, men man bliver frustreret over, at der fokuseres så meget på me too, at par består af sorte og hvide. Selv den hvide konge har en sort datter. Producenten har brugt meget tid på, at rollerne er byttet om i forhold til Peter Jacksons som var befriende ærlig. Her kaldte man en skovl for en skovl uden af skele til ligestilling
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer