• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Pagten

Bille Augusts film om mødet mellem verdensstjernen Karen Blixen og digterspiren Thorkild Bjørnvig er et ætsende psykologisk drama, og så er det filmkunst fra øverste hylde.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTEMA Danske film
Produktionsår: 2021
Varighed: 115 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Bille August,
Medvirkende: Birthe NeumannSimon BennebjergNanna Skaarup VossAsta Kamma August,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 05.08.2021GRUSOM OG SMUK 

Bille Augusts film 'Pagten' er et uhyggeligt psykologisk drama baseret på virkelige begivenheder - om mødet mellem den unge digter Thorkild Bjørnvig og den aldrende litterære verdensstjerne Karen Blixen.

Det er 17 år siden, at Karen Blixen - der mesterligt spilles af Birthe Neuman - opgav sin afrikanske farm og vendte hjem til Danmark til et isoleret liv på Rungstedlund. Hendes liv er ødelagt af kønssygdommen syfilis, og hun har mistet sit livs kærlighed, den britiskfødte Denys Finch Hatton. Nu forsøger hun at iscenesætte sig selv som en kunstnerisk superstjerne, og det er i høj grad lykkedes. I en alder af 62 er Karen Blixen blevet verdensberømt, men lever altså et liv i ensomhed og isolation – indtil hun møder den 29-årige digter Thorkild Bjørnvig, spillet af Simon Benneberg. Sammen indgår de en pagt: Hun lover at tage ham under sine vinger og gøre ham til en stor kunstner mod, at han skal adlyde hende ubetinget. Pagten kommer til at få skæbnesvangre følger for dem begge, og det driver dem begge helt derud, hvor ingen af dem kan bunde.

Blixen og Djævelen
Til Thorkild Bjørnvig betror Blixen, at hun som ung blev smittet med syfilis af sin mand Bror Blixen og derfor var afskåret fra det erotiske liv: "Da det skete for mig, og der ingen hjælp var hos Gud, og De må kunne forstå, hvor forfærdeligt det var for en ung kvinde ikke at få lov til at elske og favne, da lovede jeg Djævelen min sjæl, og han lovede til gengæld, at alt, hvad jeg herefter oplevede, skulle blive til historier. Og som De kan se, har han holdt sit løfte."

Filmens drama er både intenst og grusomt – ikke i kraft af stærke følelsesudbrud eller tempofyldt handling. Filmens tempo er roligt, for ikke at sige smukt, langsomt og meditativt. Det underspillede drama kommer derimod til udtryk på det psykologiske plan mellem filmens hovedkarakterer og selvfølgelig specielt mellem Blixen og Bjørnvig, men ligeså mellem Bjørnvig og hans kone Grethe – en mild og loyal kvinde, som flot personificeres af Nanna Skaarup Voss. Hun gør det med så stor overbevisning, at man uimodståeligt får sympati og medynk med den hårdt prøvede kvinde. Og så er der Asta Kamma August, der mesterligt spiller kunstkenderen og pengemanden Knud W. Jensens hustru, der bliver endnu ét af de tragiske ofre i Blixens demagogiske spil.

Formidabelt skuespil
Samspillet mellem Birthe Neumann og Simon Bennebjerg er lige så formidabelt, som det er forstemmende. Neumann ikke bare spiller Blixen, hun bliver i den grad ét med sin karakter, så man efter få scener alene ser en Karen Blixen. En Blixen, der med al sin kynisme binder den unge forfatterspire fuldstændig til sig. Simon Bennebjerg er overbevisende i rollen som den unge og naive magister, der fuldstændig bjergtages og opsluges af den beregnende og sataniske Karen Blixen.

Jamen iscenesætter Blixen ikke bare sig selv på andres bekostning? Jo, men hun gør desværre meget mere end det. Bjørnvigs oplevelser, som han beskriver det i sin bog Pagten – mit venskab med Karen Blixen, bekræftes og uddybes af den senere litteraturprofessor Aage Henriksen, der havde næsten identiske oplevelser med den verdensberømte forfatter. I bogen og dokumentarfilmen Bag Blixens maske fortæller Aage Henriksen sin historie til sin søn, filminstruktøren Morten Henriksen. En historie, som Morten Henriksen i øvrigt selv er en del af, da han som 10-årig ofte var med sin far på Rungstedlund.

Filmkunst fra øverste hylde
Filmen veksler mellem bl.a. fotos, interviews med Aage Henriksen og rekonstruerede sort-hvide scener i og omkring Rungstedlund. Birthe Neuman har også her rollen som Karen Blixen, mens Ole Lemmeke spiller Aage Henriksen. Det interessante ved filmen er også, at Aage Henriksen bakker sine oplevelser med Karen Blixen op med citater og analyser fra hendes værker.

Jeg har set frem til ”Pagten” længe, og jeg blev ikke skuffet! Bille August og manuskriptforfatteren Christian Torpe samt hele castet har på forbilledlig vis formået at transformere Bjørnvigs bog til filmlærredet. Det er filmkunst fra øverste hylde!

Robertpris til Simon Bennebjerg for bedste mandlige hovedrolle og til Birthe Neumann for bedste kvindelige hovedrolle.

Filmen er kommet på dvd og blu.ray.

Læs også artiklen I pagt med Djævelen.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 24 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Jeppe, 18-08-21 08:33:
Jeg synes simpelthen at det er noget af det bedste jeg har set i mit liv, kæmpe skud ud til Birthe Neumann, hun er fucking dejlig.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer