• STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

På nært hold

Nahschuss

Østberlineren Franz Walter blev i 1981 ansat i Stasi. I Hamborg taler en østtysk fodboldspiller i tv positivt om Vesten. Det skal stoppes. Undervejs bliver Franz selv i tvivl om DDR's ideologi.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2021
Varighed: 116 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Franziska Stünkel,
Medvirkende: Lars EidingerDevid StriesowLuise Heyer,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 02.11.2022STASIS' LØGNE 

Videnskabsmanden Franz Walter er en loyal borger i DDR. Han sigter målrettet på en karriere, der efter mange år vil føre ham frem til et professorat. Først skal han et år til Afrika for at forske, men så bliver han hentet i flyveren lige inden afgang. Man tilbyder ham et professorat, men først skal han lige klare et job for Sikkerhedsministeriet - også kaldet Stasi.

En opgave, der går galt
Franz spillede engang amatørfodbold sammen med en dygtig spiller, som nu er hoppet af til Vesttyskland, og han fortæller åbent medierne om Vestens lyksaligheder. Det kan Stasi ikke tillade, så nu har de brug for Franz Walter til at skabe kontakt. Han går optimistisk ind i opgaven. Det er dog ikke så let, som Stasi havde håbet, at lokke den afhoppede fodboldspiller tilbage til DDR, så opgaven for Franz udvikler sig i en meget ubehagelig retning. Det bliver ondere, end Franz kan holde til, og den proces handler filmen om.

"På nært hold" giver os endnu et rystende portræt af virkeligheden bag kulisserne i et totalitært regime. Vi ser, hvad der sker, når systemet sættes over mennesker, så de kun er brikker i et ubarmhjertigt magtspil. Den brede befolkning skal beskyttes mod alt, hvad der stiller spørgsmål til den uovertrufne kommunismes herlighed. Og det sker med alle midler. Det ser ud, som om magthaverne - her Stasi - handler ud fra deres bedste overbevisning. De tror virkelig på deres sag, men de beskytter den med midler, som vi i Vesten opfatter som grusomme og umenneskelige.

Desværre stadig aktuel
Det er en langsom og helt naturligt ret mørk film, men et smukt kærlighedsforhold lyser en smule op. Det er dog skæmmet af et par unødvendige, intime nøgenscener. Lars Erdinger klarer fabelagtigt den næsten umulige opgave at gøre karakteren Franz Walter troværdig. Hele handlingen skildres som flashbacks i forbindelse med en tjenstlig retssag mod Franz Walter. Det hænger fint sammen, og selvom der er tale om hemmelige agenter og fordækt spil, er det muligt at følge med i handlingen.

Filmen er baseret på virkelige begivenheder og foregår i 1981. I et historisk perspektiv er det ikke ret længe siden, at Danmarks naboland var et ubehageligt diktatur. Og Stasi-metoderne er stadig i brug andre steder i verden. Det er netop kommet frem, at Kina mindst 54 steder i verden har stationer, hvis opgave det er at kontakte kinesere, der ikke taler pænt nok om det land, de kommer fra. Og Putin har fået sin skoling mentalt og professionelt i Stasis søstertjeneste. En film som "På nært hold" er derfor stadig relevant.

Et par andre film om forholdene i det tidligere DDR er De andres liv og Flugten fra Østtyskland.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer