• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Operation Finale

En flok israelske agenter sendes i 1960 til Buenos Aires i håb om at fange Adolf Eichmann, en af hovedmændene bag holocaust, så han kan stilles for en domstol.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaThrillerTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2018
Varighed: 122 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Chris Weitz,
Medvirkende: Oscar IsaacBen KingsleyMélanie LaurentLior Raz,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 11.12.2018HÆVN OG RETFRÆRDIGHED 

Endnu en film, der er bygget på virkelige hændelser. Det betyder blandt andet, at slutningen er kendt af de fleste, som har interessere for anden verdenskrig. Adolf Eichmann bliver kidnappet i Argentina. Mindre kendt er måske, hvordan de israelske agenter fra Mossad gennemførte "Operation Finale", og hvad de tænkte om deres opgave. Filmen genfortæller de faktiske begivenheder, men dens væsentligste styrke er det moralske og psykologiske spil. De medvirkende agenter havde stort set alle mistet nære familiemedlemmer på grund af nazisternes antisemitisme.

Fanget efter 15 år
Eichmann var en af hovedmændene bag nazisternes udryddelse af 6 mio. jøder. Han undslap efter krigen, og blev derfor ikke fremstillet ved Nürnbergprocessen, hvor en stor del af de ledende nazister blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden og for andre krigsforbrydelser.

Til trods for store anstrengelser i eftersøgningen lykkedes det gang på gang Eichmann at undslippe. Ironisk nok blev det en blind jøde, der fik færten af Eichmanns opholdssted og falske identitet. En gruppe israelske agenter fra efterretningstjenesten Mossad lagde planer og blev smuglet ind i Argentina ad forskellige ruter i april 1960. Kidnapningen skete den 11. maj 1960.

Et psykologisk spil
Filmen bygger på begivenheder, der sagtens kunne føre til en hæsblæsende actionfilm. Men "Operation Finale" er, bortset fra enkelte scener, langsom. Der er lagt vægt på forholdet mellem personerne, på moral og retsfølelse, og det kræver tid til eftertanke undervejs.

Flere af agenterne har meget lyst til at "placere en kugle mellem øjnene" på Eichmann, og et par gange er hævntørsten tæt på at tage magten. Så må agenterne minde hinanden om, hvorfor de er sendt ud. Teamets leder Peter Malkin (Oscar Isaac) har mange flashbacks til udryddelsesscener fra krigen, hvor han blandt andet mistede en søster. Det hjælper os til at forstå den konflikt, Peter oplever mellem sin egen hævntørst og sin opgave fra staten: ikke at dræbe Eichmann, men at fragte ham til Israel.

En af de stærkeste scener er mellem Peter Malkin og Eichmann (Ben Kingsley). Peter skal have Eichmann til at skrive under på en erklæring om, at han følger frivilligt med. Eichmann argumenterer for, at han i Israel ikke vil få en retfærdig retssag. Jøderne ser ham som et uhyre, men i virkeligheden adlød han som soldat bare ordre, forklarer han. Han husker det sådan, at han faktisk gjorde en del for at hjælpe jøderne, eller i det mindste give dem en lettere død. Ben Kingsley formår at portrættere Eichmann, så man er tæt på at tro på hans sårbarhed og uskyld. Men indimellem stikker det dæmoniske menneskesyn frem. Tidligere har Ben Kingsly portrætteret en række jøder, som gjorde en heltemodig indsats under nazismen, f.eks. Anne Franks far i" Anne Frank: The Whole Story" og Stern i Schindlers liste.

Temmelig loyal over for virkeligheden
Selv om en film bygger på virkelige hændelser, benytter man ofte lidt kunstnerisk frihed til at gøre den mere seværdig. Den mandlige læge er skiftet ud med Hanna Elian (Mélanie Laurent). Det giver mulighed for lidt konfliktfyldt romantik i forhold til Peter Malkin. Det er flere gange ved at gå galt for det israelske team. Disse scener er - ifølge en hjemmeside, der fact-tjekker Hollywood-film - strammet op for at øge spændingen. Men ifølge den samme hjemmeside, hører denne film til blandt dem, der er mest tro mod virkeligheden.

Et historisk øjebliksbillede
Ud over en indsigt i almenmenneskelige temaer, giver filmen også glimt af de historiske forhold i Argentina i 1960, hvor nazisterne håbede på snart at kunne træde frem og blive en del af det politiske magtspil. Et magtspil hvor antisemitismen har frit løb. Vi får også en fornemmelse af israelernes bestræbelser på at gøre op med de forfærdelige år under nazismen. Konflikten står mellem den, der synes, det er på tide at vende blikket mod fremtiden, og dem, der ønsker at få gjort effektivt op med uretfærdighederne.

Filmen kan ses på Netflix.

Se evt. også anmeldelsen af Eichmann - dødens underskrift.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.5 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer