• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Når det bliver morgen

Asa ga kuru

Filmen handler om globale udfordringer - forelskelse, barnløshed, sex udenfor ægteskabet, valget mellem abort eller adoption - men på japanske præmisser. En smuk og tankevækkende japansk film.

DramaTEMA Ved livets begyndelseFilmstriben.dk
Produktionsår: 2020
Varighed: 140 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Naomi Kawase,
Medvirkende: Hiromi NagasakuArata IuraAju Makita,
Stikord:
 Ære,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 01.11.2021RESPEKT, ÆRE OG YDMYGHED 

Lad åndedrættet finde ro 
Læn dig tilbage, uden forstyrrelser omkring dig, og mærk, hvordan åndedrættet finder ro i løbet af denne smukke, langsomt fortalte historie fra Japan.

Film fra Asien er bestemt ikke noget, jeg normalt ser, men hvor er jeg glad for, at jeg fik oplevet den 2½ timer japanske "Når det bliver morgen." Filmen handler om globale udfordringer - forelskelse, barnløshed, sex udenfor ægteskabet, valget mellem abort eller adoption - men på japanske præmisser. Det betyder både noget for filmens hastighed og længde, og det betyder noget for, hvordan hovedpersonerne tackler udfordringerne.

Graviditet og adoption
Hovedhistorien er ganske enkel: Et ungt ægtepar er barnløse. De hører om muligheden for at adoptere et barn, og efter noget betænkning beslutter de sig for det. De lever et godt, stille liv med deres søn, og de oplever i begyndelsen af filmen deres første rigtige konflikt med ham, da han tilsyneladende har skubbet et andet barn i børnehaven. Alt dette overskygges dog af en langt større konflikt, da telefonen ringer. Det er barnets "rigtige" mor, en ung pige. Hun ønsker at se barnet, og hun ønsker at tage det med sig.

Det, som filmen dernæst gør, gør den til noget særligt: Den fortæller hver parts historie frem mod denne konflikt, da parret og pigen sidder over for hinanden. Og den gør det grundigt: Hver historie får en hel time, dvs. det unge pars historie, fra de opdager, at de ikke kan få børn, til de vælger adoption, og den 14-årige piges forelskelse i en dreng, hendes graviditet og optagelse på et hjem for gravide piger, får hver 1 time. Det er et modigt valg, men et helt rigtigt valg. Man drages af deres historier og af den smukke og langsomme scenografi.

Japanske værdier kontra europæiske
Da filmen var slut, talte jeg med en ældre herre, som også var i biografen. Vi talte om, at hvor ville vi dog ønske, at de gode værdier, som filmens hovedpersoner udstrålede og eksemplificerede, fandtes i større grad i Danmark.

Adskillige gange er der i filmen situationer, hvor man som vesterlænding/europæer tænker, at "nu gør de sådan og sådan", men det gør de ikke. For det her er ikke Europa. Det er Japan. Og det er en helt anden kultur, bygget op omkring ære, ærefrygt, ydmyghed og respekt. Det er ganske enkelt stærkt og rørende at se, hvordan situationer, hvor vi vesterlændinge hurtigt ville gribe telefonen og ringe efter politiet, bliver håndteret på en helt anden måde, baseret på ære og respekt.

Når det bliver morgen" er en god og lærerig filmoplevelse, hvis du er parat til 2½ time, uden forstyrrelser omkring dig.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer