• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Action

Mortal Engines

Et flot steampunk-eventyr - med Peter Jackson som producer - om rullende byer og ung kærlighed.

ActionAdventureScience fiction
Produktionsår: 2018
Varighed: 128 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Christian Rivers,
Medvirkende: Hera HilmarRobert SheehanHugo Weaving,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 07.12.2018REN OG SKÆR UNDERHOLDNING 

Mens vi venter på, at produceren Peter Jackson får tid til at instruere den næste Tintin-film, har han en række projekter, som skal færdiggøres først. Hobbitten var et af de projekter. "Mortal Engines" endnu et.

Filmen bygger på en roman om, hvordan verden ser ud efter nogle altødelæggende bomber. Filmen foregår ca. 1000 år ude i fremtiden, hvor jordens indre har bevæget sig så meget, at planeten slet ikke er til at kende igen. Jordens befolkning har delt sig i to: Dem, der bor, som vi gør nu – altså i huse bygget på jorden – og så dem, der bor i bevægelige byer. Altså: Enorme byer på hjul, som bevæger sig nærmest trøstesløst og ørkesløst rundt i et enormt område svarende til Europa.

Det er en spøjs idé, og det er – naturligvis – enormt flot eksekveret. Computergrafik kan unægtelig meget nu om dage. Byerne er genkendelige, med vartegn fra vores tid, og de kan åbne og lukke sig alt efter, om der er fred eller fare på færde – og der derfor skal mere fart på hjulene.

Steampunk
En ung kvinde, Hester, sniger sig ombord på den rullende London-by. Hendes mål er videnskabsmanden Thaddeus Valentine – som spilles fremragende af Hugo Weaving (han er Elrond i Ringenes Herre, og Agent Smith i The Matrix).

Thaddeus samler på oldteknik, dvs. teknik fra vores nuværende tid. Med den kan han konstruere den samme type altødelæggende bomber, som i sin tid smadrede jorden, som vi kender den. Det må naturligvis ikke ske, og da slet ikke før de når frem til den store mur, som adskiller de rullende byers verden fra fastboernes verden.

Lyder det meget fantasifuldt og eventyrligt? Det er det også! Filmens visuelle univers bygger rigtig meget på genren steampunk, dvs. den låner stilarter, teknologi, våben, udstyr og design fra forgange tidsperioder – især Victoriatiden – og placerer det i en moderne verden.

Har man set film som Mad Max: Fury Road og Stardust, er man helt med på, hvad der menes. Og så er der en masse referencer tilbage til vores tid, hvilket giver mening, eftersom de rullende byer er bygget på resterne af, hvordan byerne ser ud netop nu.

Målrettet et ungt publikum
Peter Jackson er garant for flot og overdådig bredformat-action, også i "Mortal Engines". Og så har han i denne film helt tydeligt valgt at henvende sig til et ungt publikum, for alle hovedrollerne (bortset fra Hugo Weaving) spilles af den type skuespillere, som vi kender fra ungdomsfilm som Twilight-sagaen og lignende: Flotte unge mennesker.

Der er noget at komme efter, hvis man kan li’ det, jeg vil kalde steampunk-eventyr. De første 45 minutter suges man ind i dette helt særlige univers, og de sidste 30 minutter er – traditionen tro – et langt bulder og brag-opgør. Flot eksekveret, naturligvis, og med den passende dosis forelskelser og afsløringer af hemmeligheder undervejs.

Filmen har ikke noget der ligner en ”åndelig side”, og Gud spiller på ingen måde nogen rolle. Det er eventyr, og det er ren og skær underholdning.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer