• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Monster

En 17-årig hæderlig, sort mand ses på et overvågningskamera sammen med to af hans bekendte, der begår røveri og mord. Han anklages for at være medskyldig. Vil det lykkes hans forsvarer at få ham frikendt?

DramaKrimi
Produktionsår: 2018
Varighed: 99 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Anthony Mandler,
Medvirkende: Kelvin Harrison Jr.ASAP RockyJohn David Washington,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 09.06.2021SKYLDIG TIL DET MODSATTE ER BEVIST 

"Du er sort, ung og anklaget. Halvdelen af juryen dømte dig, første gang, de så dig." Sådan svarer den beskikkede forsvarer Maureen O'Brienda (Jennifert Ehle), da Steve Harmon (Kelvin Harrison Jr.) fortvivlet spørger hende, hvordan hans chancer er for at få en retfærdig dom. Den 17-årige Steve er - sammen med et par andre unge sorte mænd - anklaget for at have dræbt en butiksejer under et røveri. I sin orientering til juryen har dommeren understreget, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Det er grundlaget i enhver retsstat, men er det også virkeligheden? Det er et grundlæggende spørgsmål i denne film, hvor den offentlige anklager i en af de første scener peger på Steve og kalder ham et monster.

I en alvorlig klemme
Gennem flashbacks lærer vi Steve at kende. Han bor sammen med sin harmoniske og kærlige familie i Harlem. Han trives i en meget respekteret skole, hvor han følger et kursus, der fokuserer på det at lave film. Han har altid sit kamera med sig, og han ser omgivelser og begivenheder med en instruktørs opmærksomhed. Han har en sød kæreste, og han er tilsyneladende et fint menneske, der ønsker at være hæderlig og troværdig. Også gennem flashbacks afsløres det gradvist, hvad der faktisk skete under røveriet.

Steve er nysgerrig, og da han på gaden bliver kontaktet af den tvivlsomme James King (ASAP Rocky), lader han sig indfange af Kings aggressive charme, og følger invitationen til at filme ham. Gennem James King møder han også den meget mere skræmmende Richard 'Bobo' Evans (John David Washington). King og Bobo laver et røveri, som bliver fanget på overvågningskamera. Steve er også med på optagelsen, og anklageren fører flere vidner, som kan knytte ham sammen med King og Bobo. Vil det lykkes for hans beskikkede forsvarer at få ham af krogen?

Monster eller uskyldig
"Monster" fører os meget tæt på Steve. Vi følger hele filmen igennem hans tanker som en fortællestemme. Det er et ret usædvanligt greb, som fylder meget, men det fungerer fint. Synsvinklen ligger konsekvent hos Steve, så vi oplever alt gennem ham. Anklageren påpeger, at Steve er trænet i at fortælle en fiktiv historie, og Steves lærer i filmkundskab understreger, at vi alle oplever tingene forskelligt. Der er derfor den mulighed, at et flashback vil vise, at Steve ikke er så uskyldig, som hans forsvarer ønsker at fremstille ham. Denne spænding fastholdes til det sidste, selvom vi undervejs sad med en klar formodning om, at han bare var på det forkerte sted på et meget uheldigt tidspunkt.

"Monster" giver anledning til drøftelse af temaer som racisme, retssager, tillid, troskab og loyalitet og det at kende sig selv. Den giver et klart indtryk af, hvad det gør ved et menneske at blive uskyldig anklaget. Og hvilket chok, det er for et forældrepar, hvis deres store søn pludselig bliver anklaget for medvirken til røveri og mord. Filmen går tæt på følelserne uden at bliver sentimental. Steves mor er troende kristen. Det giver anledning til en fin scene i fængslets besøgsrum, hvor hun forsøger at trøste ham med et godt bibelvers.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer