• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Thriller

Mørklægning

En dansk krimi fra anden verdenskrig om jagten på retfærdighed.

ThrillerTEMA Anden verdenskrigTEMA Danske film
Produktionsår: 1992
Varighed: 112 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Palle Kjærulff-Schmidt,
Medvirkende: Ole ErnstHenning JensenKurt RavnSusse Wold,
Stikord:
 Mord,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 16.10.2008Det er september 1944 og danskerne har på forskellig vis tilpasset sig den tyske besættelse. Det er baggrunden for Anders Bodelsens krimi, som blev filmatiseret af DR's tv-teater-afdeling og sendt som en miniserie i to dele i 1992.

Som altid er Anders Bodelsen mand for en god historie med både spænding og moralske dilemmaer. Hvem er den mest skyldige, og i hvor høj grad man har ret til selvtægt, når myndighederne står magtesløse?

En lang række kendte navne fra dansk teater og film er med til at fortælle historien. Det gør de fint nok inden for tv-teatrets rammer. Der er en del forskel på de to afsnit. I det første sættes scenen og et væld at personer præsenteres. I andet afsnit knyttes trådene. Da det danske politi interneres, må politibetjent Nielsen (Henning Jensen) gå under jorden. Mysteriet opklares, og Bodelsens evne til at opstille bagvendte etiske dilemmaer kommer til sin ret.

"Mørklægning" kan ses for scenernes skyld. Vi får præsenteret situationen i slutningen af krigen. For nogle vil det være grund nok til at se filmen. Vi møder spændingen mellem modstandsfolk og samarbejdsfolk.  Vi møder et krimi-mysterium, og vi møder mænd, der på forskellig vis søger retfærdighed.

Filmproducenten Otto Baumann (Ole Ernst) og hans kone, Benedikte (Susse Wold), har en hemmelighed sammen, som de hverken taler med hinanden eller andre om. Benedikte er katolik. Hun går til skrifte og får der nogle kristelige ord med på vejen. Derudover rummer filmen ikke specifikke kristne temaer.  Men de etiske dilemmaer er generelle, og kan derfor også belyses bibelsk. Det handler meget om ansvar, skyld og straf. Hvem er mest skyldig i et menneskes ulykkelige død - den der kunne have forhindret det med sit eget liv som indsats, eller den, der på grund af manglende omtanke er årsag?

Tre brutale nedskydninger er baggrunden for en aldersgrænse på 15 år, men bortset fra disse scener, der ikke er skildret særlig blodigt, er der ingen voldsscener.

"Hævnen er sød", siger man. Det tror en af personerne i filmen også, men han må erkende, at det ikke er sandt.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer