• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Menashe

Den ortodokse jøde Menashe blev enkemand for et år siden. Nu kæmper han med sin familie og det jødiske samfund for selv at få lov til at opdrage sin søn.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2017
Varighed: 82 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Joshua Z Weinstein,
Medvirkende: Menashe LustigYoel FalkowitzRuben Niborski,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 09.01.2018RØRENDE INDBLIK I ET LUKKET SAMFUND

Dette er først og fremmest et meget sjældent indblik i det ultraortodokse hasidim-samfund i New York. Joshua Weinstein, der er sekulær jøde, har lavet en række dokumentarfilm. Han fortæller i et interview, at han elskede at gå tur i det hasidiske område i Brooklyn. Han filmede livet på gaden, men kunne ikke komme ind i husene. En dag mødte han Menashe Lustig og fik hans historie. Menashes hustru døde et år tidligere. Nu var Menashes største ønske, at han kunne få lov til at få sin søn hjem. Rabbineren stod stærkt på, at Toraen kun tillader børn i et hjem, hvor der både er en mand og en kvinde. Indtil Menashe blev gift igen, skulle hans søn derfor bo hos noget familie.

Med kamera bag murene
Weinstein blev optaget af Menashes historie og skønnede, at den kunne binde en spillefilm sammen. Menashe sagde ja til selv at spille hovedrollen, og hans personlige historie blev den gennemgående handling. Med hjælp fra Menashe lykkedes det instruktøren at komme ind bag murene med sit kamera, noget som ifølge Weinstein ikke engang er lykkedes for National Geographic. Hasidim-samfundet holder sig meget for sig selv. De undgår så vidt muligt enhver direkte kontakt med den verdslige verden. De er i høj grad et parallelsamfund med egne butikker, egne skoler og eget sprog. Bortset fra en enkelt, central scene taler alle i hele filmen jiddisch. Da Menashe Lustig så sig selv på film på Sundance festivalen var det første gang, han var i en biograf.

Selv om det er en fiktiv film, har den meget dokumentarens præg. Menashe tager os med helt ind i de ultraortodokses daglige liv. Vi møder deres tro og den magtfulde rabbiner. Vi oplever det festlige samvær, og vi møder sorgen. Vi kommer ind i spændinger og sammenhold i familierne, og ikke mindst møder vi Menashe selv. Han er en mand, der kæmper for at blive respekteret, men han er ofte ret kluntet, og han har ikke helt styr på sit liv. Han burde finde sig en ny hustru, og det er der også folk i hans netværk, der arbejder på, men han er ikke klar til det endnu. Og så er hans erindringer fra det første ægteskab vist heller ikke alt for opmuntrende. Han sætter ikke spørgsmålstegn ved de mange regler, der er udledt at Tora og Talmud, men han er lidt oprørsk over for rabbinerens fortolkninger og hans uindskrænkede autoritet.

Jødedommen har indflydelse på alt i livet
Vi nød filmen. Den er rørende og flere steder ganske morsom. Man får sympati for den kluntede Menashe, der gerne vi gøre alt så godt, men samtidig kæmper mod en mur af nedladende ord og andre reaktioner i menighed, familie og på arbejdspladsen. Filmens handling er meget enkel. Det handler egentlig kun om at få lov til at have sin søn boende, så han selv kan opdrage ham. Interesserer man sig for jødedommen, er det et must at opleve denne indføring i et jødisk samfund. Filmen giver et stærkt billede af, hvordan jødedommen i en ortodoks form har indflydelse på alt i livet, uden at det for de troende opleves som ødelæggende.

Filmen er også en generel skildring af generelle menneskelige livsbetingelser. Vi møder livsglæde og fest i et stærkt sammentømret fællesskab. Vi møder et menneske, der efter bedste evne forsøger at kæmpe sig ud af en håbløs situation. Vi fornemmer, hvor meget et enkelt opmuntrende og omsorgsfuldt ord kan betyde, men vi ser også, hvor meget bedrevidenhed og manglende indlevelse kan ødelægge.

Kan ses på blockbuster.dk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer