• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Action

Looper

Looper er en science fiction film med noget på hjerte - ikke mindst på grund af filmens kvalitet og mange etiske overvejelser.

ActionScience fictionThrillerTop 10 2012
Produktionsår: 2012
Varighed: 118 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Rian Johnson,
Medvirkende: Bruce WillisJoseph Gordon-LevittEmily BluntJeff Daniels,
Stikord:
 Håb,
 Synd,
 Valg,


Anmeldelse:

Af: Milan Ganesen - 11.10.2012Året er 2044. Tidsrejser er endnu ikke opfundet, men om 30 år er de. I fremtiden benytter mafiaen sig på ulovlig vis af tidsrejser ved at sende deres ofre tilbage til 2044 for at få dem dræbt, fjernet dem fra fremtiden og umuliggøre en opsporing af deres lig. Joe (Joseph Gordon-Levitt) er en såkaldt looper, hvis opgave består i koldblodigt at myrde disse ofre. Alt ændres dog den dag, hans fremtidige jeg, Bruce Willis, bliver sendt tilbage for at blive udryddet. Her begynder filmens handling for alvor at folde sig ud.

"Looper" formår at komme ud over de klassiske klicher, som science fiction-film ellers godt kan blive trukket ned af: Kattens leg med musen er ikke central, der er ingen flyvende biler i 2044 og heller ingen unødig vold. "Looper" er først fremmest en historiedrevet film, der har substans og giver genren et længe ventet forfriskende pust.

"Looper" er Rian Johnsons tredje spillefilm, som han selv har skrevet og instrueret. Historien er først fremmest filmens stærke side. De folk, der kunne forvente en typisk Bruce Willis science-fiction-film, vil gå skuffet bort. Actionscenerne er få og uinteressante, og her viser Rian Johnson klart mangler, men så er det godt, det er historien, der er fængende. Filmen har sine plothuller. Der bliver f.eks. overhovedet ikke gjort forsøg på at forklare det indlysende Tilbage til Fremtiden-tidsrejseparadoks, der nødvendigvis dukker op i alle tidsrejsefilm. Men filmen kender sine svagheder, og frem for paradoksformaliteter bliver handlingen filmens omdrejningspunkt. Det fungerer.

"Looper" maler et klassik dystopisk billede af fremtiden. Mafiaen styrer samfundet, looperne lever det gode liv og alle er overladt til sig selv. Kærligheden mellem mennesker er gået kold. Filmen er knapt gået i gang, før vi aner, at Joe på trods af sin status som looper ønsker sig væk fra sit tomme og trivielle liv. Håbet om noget bedre, og det at kunne ændre tingenes tilstand, er et gennemgående tema, og det er drivkraften bag filmens vigtigste karakter. Et andet centralt tema er valg og konsekvens. Hvordan vi med egoistiske valg skaber en dårligere fremtid for andre og i sidste ende for os selv.

"Looper" er en af de film, der skal ses to gange. Den har meget på hjerte, men også på grund af dens kvalitet og mange etiske overvejelser. Hvis Coen-brødrene skulle lave en science fiction-film, tror jeg, de ville spørge Rian Johnson til råds. "Looper" kan klart anbefales og er en af årets bedste film.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer