• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Karlas Kabale

Juleeventyr og socialrealisme i børnehøjde.

DramaFamiliefilmTEMA Familiefilm julTEMA Danske film
Produktionsår: 2007
Varighed: 91 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Charlotte Sachs Bostrup,
Medvirkende: Elena Arndt-JensenEllen HillingsøNicolaj KopernikusAllan Olsen,
Stikord:
 Jul,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 09.11.2007Jeg har ikke læst bøgerne om Karla, men at dømme ud fra målgruppens boganmeldelser, så er det populære bøger. Det er lykkedes den tidligere topmodel, Reneé Toft Simonsen, som er uddannet psykolog, at skabe nogle historier som både er sjove og eventyrlige – og som samtidig foregår i Danmark og i nogle sociale rammer, som mange børn i dag kender til: Skilsmisser, alkohol, hjemløse, skænderier.

Social realisme i børnehøjde
Filmen om Karla er instrueret af Charlotte Sachs Bostrup, som bag sig har film som "Anja og Viktor", "Askepop" og storfilmen "Familien Gregersen".

Mit indtryk af filmen er, at der er lige dele Astrid Lindgren'sk "frækhed" (som i Emil fra Lønneberg), lidt Wikke & Rasmussen (tænk fx på "Hannibal og Jerry" og "Flyvende farmor"), samt endelig en god del socialrealisme i børnehøjde.

Verden ses i børnehøjde. Skilsmisse, en altid arbejdende papfar, irriterende søskende og en alkoholiseret far betragtes fra en 10-årig piges synsvinkel. Alt dette udgør den "kabale", som hun så gerne vil have til at gå op – især nu, hvor det er jul, og alt helst skal være fryd og gammen.

Egentlig kan man godt beskylde Karla for at være forkælet. Filmens konflikter er naturligvis ikke beskrevet så voldsomt, som det kan være i virkeligheden, så man kan som voksen godt tænke, at Karla er forkælet. Men det er trods alt set fra en 10-årigs vinkel, og som sådan sandsynligt.

I begyndelsen har Karla svært ved at få sin families kabale til at gå op. Nabopigen, som er hendes veninde, ser ud til at have et perfekt familieliv. Men hjemme hos Karla er alt kaos. Da hendes to små brødre raserer hele huset, og hendes far samtidig aflyser den lillejuleaften, de skulle holde sammen, og moderens rengøringsvanvid tager overhånd, får Karla nok. Hun løber hjemmefra og slår sig sammen med den hjemløse Buster (som spilles sjovt og herligt af Kristian Halken) og den udviklingshæmmede Ejnar for at holde lillejuleaften. Sammen med Buster og Ejnar finder Karla ud af, at familier ikke er ufejlbarlige, og at hun kun kan få kabalen til at gå op i sin egen familie.

Som sagt er der lige dele sjov, eventyr og socialrealisme i filmen. Den er både virkelighedsnær og realistisk. Filmen er et reelt forsøg på at skabe en slags eventyrlig socialrealisme for børn.

Det er ikke en af de børnefilm, jeg har lyst til at have stående på dvd. Det var interessant og spændende at se den, men det er ikke en, man tager frem igen for at sidde og hygge sig med. I hvert fald ikke hjemme hos os.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer