• STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Just Mercy

Den afroamerikanske advokat Bryan Stevenson vil hjælpe uskyldigt dømte afroamerikanere med at appellere deres dødsdom. Filmen bygger på virkelige hændelser, der tager sin begyndelse i 1987.

Biografi/baseret på virkelig historieDrama
Produktionsår: 2019
Varighed: 132 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Destin Daniel Cretton,
Medvirkende: Michael B. JordanJamie FoxxBrie Larson,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 27.01.2020ADVOKAT FOR RETFÆRDIGHED

Den unge afroamerikanske jurastuderende, Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) fra det fornemme Harvard University er i filmens indledning i praktik i Alabama, som er den amerikanske stat, der i 1980'erne sendte flest i den elektriske stol. Han har en ide om, at han efter endt uddannelse vil befri uskyldigt dømte fra dødsgangen. Hans første oplevelser i Alabama bekræfter ham i, at det er det, han skal. To år senere har han fået sin afsluttende eksamen og etablerer Equal Justice Initiative (EJI), som uden omkostninger for klienterne skal hjælpe dødsdømte med at appellere deres sag.

Uskyldig dømt
Filmen er baseret på en bog af Bryan Stevenson, hvor han skildrer sit arbejde som advokat for dødsdømte. Det er altså en historie fra det virkelige liv. Filmens anden hovedperson er den afroamerikanske Walter McMillian, også kaldet Johnny D (Jamie Foxx), der i 1987 blev dømt til døden for et brutalt mord på en ung hvid kvinde. Bryan Stevenson bliver hurtigt klar over, at dommen byggede på et meget tyndt grundlag, og at en del sorte vidner, som kunne fortælle, at de var sammen med ham hele dagen, ikke var blevet indkaldt. Filmen følger Bryan Stevensons arbejde med at afdække sagen og fremtvinge appelsager. Det er ikke en traditionel detektivhistorie, hvor hårde beviser afgør sagen. Fokus ligger mere på forstokkede holdninger og et uretfærdigt politi og retsvæsen. For ikke at spolere spændingen, der er i det meste af filmen, stopper vi her med at beskrive handlingen.

Filmen er gennemsyret af rigtig godt håndværk. Det er let at følge handlingen. Vi kommer meget tæt ind på personerne. Lydsporet er en nydelse. Billedsiden er vel gennemført uden de store dikkedarer. Til trods for krævende roller lykkes skuespillet rigtig fint. Nogle vil nok mene, at visse passager burde være klippet tættere, men det er fint med nogle korte pauser til at lade de stærke scener synke ind. Filmen har flere humoristiske bemærkninger, som lyser op i nogle af de mørke scener.

Den kristne tro bærer
Den kristne tro har en tydelig, men diskret plads i hele filmen. Stærkest der, hvor en dødsdømt får opfyldt sit ønske om at høre The Old Rugged Cross (I det fjerne jeg skuer) over fængslets højttaleranlæg, mens han går hen til dødskammeret. Vi får i filmen en fornemmelse af, at Bryan Stevensons næstekærlige holdning bæres af en kristen tro. Dette bekræftes af flere interviews på nettet. "Barmhjertighed er ikke noget vi giver til mennesker, efter at de har bevist, at de er værdige til det. Det er noget, vi giver uden at vide noget som helst," har han sagt i et interview. Det er sådan, han handler i filmen.

I en meget fint filmet scene deltager han i en gudstjeneste, og der er også en diskret skildret scene, hvor han beder sammen med en dødsdømt. Men kristendommen inddrages ikke direkte i hans argumenter imod dødsdommene - hverken i retssalen eller udenfor.

Sammen med rulleteksterne kommer der oplysninger om de virkelige personer bag filmen, og vi får nogle facts. Equal Justice Initiative er vokset til en større organisation, og Bryan Stevenson er stadig aktiv. Gennem årene har organisationen reddet livet for op mod 150 uskyldigt dømte. Hver tiende, som i USA har fået en dødsdom, får den senere omstødt ved en appeldomstol.

Kan ses på blockbuster.dk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer