• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Jacques - en mand af havet

L'odyssée

Med flotte billeder under havet tager filmen os samtidig på en opdagelsesrejse i Jacques Cousteau's liv, hvor mange af hans skyggesider også afsløres.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmFilmstriben.dk
Produktionsår: 2016
Varighed: 123 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Jérôme Salle,
Medvirkende: Lambert WilsonAudrey TautouPierre NineyVincent Heinine,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 12.12.2017EN HELT USÆDVANLIG FILM

Filmen genskaber den franske eventyrers rejser på forskningsskibet Calypso og viser os manden bag ikonet. I Danmark har mange gode minder foran licens-tv'et, hvor vi så de spændende udsendelser med billeder af en meget fremmed verden – en fantastisk del af Guds skaberværk. Ingen tvivl om, at Jacques Cousteau får et nyt publikum med denne film – en film, som giver en god baggrund for hans liv og familie.

Filmen genskaber nogle af Cousteau's bedste eventyr og er også en beskrivelse af manden bag facaden. En mand som levede et skjult dobbeltliv med elskerinder og en ekstra familie – og en opfarende natur, der skabte afstand til hans børn. Cousteau begyndte at dykke som barn, da han boede ved Middelhavet. Senere opfandt han et dykkerudstyr sammen med en ingeniør. Under anden verdenskrig arbejdede han i den franske efterretningstjeneste, hvor han blev tildelt flere hædersbevisninger.

Flotte optagelser
20 millioner euro og fem måneder tog det at gøre filmen færdig. Det blev dyrt for Cousteau, og også dyrt for filmskaberne, da der skulle optagelses fra alle de svære og spændende steder, hvor Cousteau har været – lige fra et frysende Antarktis til hajer omkring Bahamas.

I en tid hvor farvefjernsyn var noget nyt, var det fantastisk at se hans film, hvor han stod bag roret på sit berømte skib Calypso, med sin røde, strikkede hue, mens han jagede fisk og hvaler både over og under havet med sit nyudviklede dykkerudstyr. Hvad vidste vi egentlig om havene og menneskets indflydelse på naturen, før Cousteau viste os det?

Couesteau og familien
Filmen viser Cousteau's liv og arbejde i løbet af 13 år. Der er fantastiske undervandsbilleder, som er oplevelsen værd. Cousteau forfølger et liv som opdagelsesrejsende. Det gør han på trods af manglende økonomi, familien, selvstændighed og det kommercielle. Måske endte han med at kompromittere arbejdet med beskyttelse af havet og dyrene, fordi han misbrugte dem for at levere varen til europæiske og amerikanske tv-selskaber.

Det kommercielle var netop det, som hans søn, Philippe, gjorde oprør mod. Philippe diskuterede og tog afstand fra iscenesættelse af naturen og måske også sin fars mange affærer. Netop romantiseringen af havet og livet under havoverfladen blev problemet for den fortsatte udforskning. Mange medier er flygtige og er der kun for at tjene penge på reklamer. Samtidig blev vi seere efterhånden trætte af filmene og ideen om at kunne bo under havet. Der blev stadig filmet, men nu kun til støtte for arbejdet med naturbeskyttelse.

Jacques-Yves Cousteau er billedet på det moderne menneske – et menneske som river sig løs fra Gud, tro og troværdige værdier, mens han skaber sine helt egne flygtige værdier, alt imens han undertvinger sig naturen og viser os dens hemmeligheder. Det kan undre, at han (og filmen) viser så store og forunderlige ting fra Guds skaberværk, men undlader at reflektere over dem.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer