2023 replica rolex online sale.

  • Over 500 af filmogtro.dk's anmeldte film kan ses på FILMSTRIBEN.DK fx SMUKKE SIND

  • RAIN MAN på dvd og blu.-ray

  • Oscarvinder fra 1980'erne ORDINARY PEOPLE på dvd

  • ROM i biografen

  • EN VERDEN UDENFOR nu på HBO udover filmstriben.dk, Viaplay, dvd og blu-ray

  • Oscarvinder i 1970-erne: GØGEREDEN på dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

I krig og kærlighed

Første danske film om første verdenskrig. Om hvordan storpolitiske begivenheder påvirker dagligdagen for to danske familier i det tyske Sønderjylland.

DramaRomanceFilmstriben.dkTEMA Danske film
Produktionsår: 2018
Varighed: 135 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Kasper Torsing,
Medvirkende: Sebastian JessenRosalinde MynsterTom WlaschihaThure Lindhardt,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 16.11.2018ALLE KNEB GÆLDER I KRIG OG KÆRLIGHED 

Det er i høj grad, hvad filmen "I krig og kærlighed" handler om. Præget af første verdenskrig og præget af, at kærlighed i krigstid kan være en svær manøvre, foretager hovedpersonerne i historien valg og bruger de kneb, de nu engang synes er nødvendige for at bl.a. overleve/beskytte familien/bevare æren.

Det er, så vidt vides, den første danske film med udgangspunkt i første verdenskrig. Vi har masser af film om anden verdenskrig, men det er altså første gang, at de fire års krig – og især sønderjydernes tvungne krigstjeneste for det tyske kejserrige – er udgangspunktet for en dansk film.

Europæisk storpolitik på Als
Helt grundlæggende er det ganske få personer, vi følger i filmen. Der er to danske ægtepar, et tyskvenligt ægtepar og tre dansk-tyske militærfolk. Det er få personer, og det er egentlig - igen helt grundlæggende - små situationer, filmen handler om. Men det er små situationer på et lille, lokalt sted i Danmark, som påvirkes af Den Store Krig og de storpolitiske og militære beslutninger i Europa.

Eller med andre ord: Filmen handler om, hvordan de storpolitiske situationer – en verdenskrig – påvirker dagligdagen i det tyske Sønderjylland for en lille gruppe danske og tvungent tysktalende mennesker på Als.

Krigen fortsætter på hjemmefronten
Vi følger to venner, Jes og Esben, som er tvunget til at kæmpe på tysk side i krigen. I de første 15-20 minutter følger vi dem på en tomandsmission, hvor Jes invalideres og Esben heltemodigt forsvarer dem, bl.a. imod en kampvogn.

Esben ønsker at komme hjem til sin familie igen sammen med den nu invalide Jes, så Esben skader sig selv med vilje og får lov at komme hjem. Men både han og Jes kommer hjem til familier, som har måttet leve videre uden deres ægtemænd i flere år. Det gælder også på kærlighedsfronten. Esbens kone ser en del til en tysk officer, og Jes' kone ser en dansk-tysk betjent/officer. Familielivet har forandret sig, og krigen fortsætter så at sige på hjemmefronten. Det får store konsekvenser for de små familier, og det ender med, at Esben igennem længere tid må leve i skjul på loftet af sit eget hus.

Vi ser, som nævnt, de lokale konsekvenser Den Store Krig har for de små, almindelige familier og lokalsamfund. Vi ser, hvordan især Esben og hustruen Kirstine vælger netop at følge ordsproget "alle kneb gælder i krig og kærlighed".

Episke billeder
Filmens billedside er virkelig flot. Det er store vidder, store billeder, blandet med tætte nærbilleder og utroligt flot lyssætning. Billed- og lydsiden er nærmest episk.

Jeg var ikke voldsomt begejstret for dialogen i filmen. Dels er jeg ret sikker på, at en del af det, de siger i filmen, ikke var ord eller vendinger, man brugte i 1917-18, og dels virker det ofte ret teatralsk. Men det er en god oplevelse at se filmen, og jeg synes den får fuldført det, den vil, nemlig at fortælle, med baggrund i første verdenskrig, om de lokale konsekvenser af krigen og, hvordan krigen ofte flytter med hjem og påvirker alt og alle.

Gud har ingen rolle i filmen, bortset fra at man ser glimt fra to kirkelige begravelser. Men derudover spiller Gud og en eventuel tro ingen rolle.

Der er to sexscener i filmen, som i princippet er overflødige at vise, men som dog spiller en vigtig rolle både i filmens handling og i det følelsesforløb, der foregår imellem især Esben og Kirstine.

Det er i øvrigt planen, at filmen skal have en særlig TV-premiere på dansk og tysk TV i 2020, som er 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.2 af 6. 8 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer