• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Horizon - en amerikansk saga (del 1)

Horizon: An American Saga - Chapter 1

Første kapitel af Kevin Costners megafortælling om tilblivelsen af den amerikanske nation er lige så proppet som en foie gras-gås’ mavesæk, mens den filmhistoriske delikatesse lader vente på sig.

DramaWestern
Produktionsår: 2024
Varighed: 181 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Kevin Costner,
Medvirkende: Kevin CostnerAbbey LeeSienna Miller,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Niels Christian Askholm - 08.07.2024EN KLASSISK WESTERN? 

Larmende stilhed. Totalskud af brede vidder og golde landskaber. Ultra-close-ups af beskidte og svedige ansigter præsenteret i ultravidt format. Det er cinematiske karakteristika for westerns-genren siden 60’erne. Imidlertid ikke kendetegnet for Kevin Costners storopslåede megafortælling om tilblivelsen af den amerikanske nation. For den Oscarvindende instruktør har nemlig valgt det mere traditionelle cinematiske widescreenformat, som minder mest om de klassiske Ford-westerns fra 30’erne og 40’erne. Tematisk er det også her, han finder sin inspiration.

De gode, de onde og de grusomme
Første kapitel af "Horizon - en amerikansk saga" er et virvar af parallelle narrativer, men mest af alt er det en nuanceret fortælling om indianere og cowboys. For mens mange af de klassiske westerns retrospektivt bliver beskyldt for at være racistiske og ensidige, så forsøger Costner at indkapsle virkelighedens mange facetter ved at fortælle sine historier fra adskillige perspektiver. Vi bliver således introduceret for godtroende nybyggere, brutale indianere, hævngerrige cowboys, fredssøgende indfødte, grusomme dusørjægere, forfængelige kvinder og modige børn. Costner vil have det hele med og går ikke på kompromis – idéen om ’less is more’ er således en by i Rusland.

Tematisk har vi at gøre med en ægte nationalistisk frontier-fortælling. I jagten på drømmen om det gode liv, slår modige, håbefulde og stædige nybyggere sig ned ved flodbredden i et indiansk reservat, som er ubeskyttet af den amerikanske stat. Trods gentagne angreb med fatal udgang, vælger flere og flere dog at prøve lykken i det rå naturreservat. Kultiveringen af den barske natur er en vigtig del af den amerikanske selvfortælling. Det spinkle håb om fremdrift og en bedre tilværelse kræver sine ofre, men må aldrig selv dø. For det er en god portion standhaftighed og smule naivitet, der bærer den amerikanske drøm.

Biograffilm eller streamingserie?
"Horizon - en amerikansk saga" bliver en storfortælling på 12 timer fordelt ud på fire film. De mange karakterers parallelle perspektiver i forskellige situationer serveret i almindeligt bredformat med overvægt af mediumskud lyder måske mere som en dramaserie på Netflix end en storslået western i biografen. Og måske opleves første del af den lange fortælling også mere som at binge de tre første afsnit af en serie end en decideret biograffilmoplevelse.

Filmen har mange fine kvaliteter. Flot cinematografi og produktionsdesign. De mange karakterer er båret af godt skuespil over det meste af linjen. Karakterudviklingen er langsom, men fortsætter og indskrænkes forhåbentlig i løbet af de næste film. Alvoren og den ubarmhjertiglige handling er afmålt med en god portion humoristisk islæt. Trods sin tre timer lange spilletid, er "Horizon - en amerikansk saga" slet ikke kedelig, og helt bestemt seværdig, men ikke nødvendigvis i biografen. Fortællingen er lige så proppet som en foie gras-gås’ mavesæk, men om det fører til en filmhistorisk delikatesse, må vi vente og se i de næste tre sagakapitler. I første omgang er del 1 en udmærket, men uraffineret film.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer