• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Holocaust (serie)

Gennem to berliner-familier - en jødisk og en nazistisk - kommer vi godt omkring holocaust i denne 40 år gamle tv-serie.

DramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 1978
Varighed: 446 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Marvin J. Chomsky,
Medvirkende: Meryl StreepJames WoodsMichael Moriarty,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 19.06.2017HOLOCAUSTS RÆDSLER

Trods næsten 40 år på bagen, er serien "Holocaust" et spændende, historisk drama. Serien begynder midt i 1930'erne i Berlin og skildrer de kommende halve snes år for to familier. En jødisk familie, hvor sønnen bliver gift med en datter fra en katolsk familie, og en anden familie, hvor en arbejdsløs, men fremadstormende jurist, bliver nærmeste rådgiver for SS-overoberst Heydrich.

Resumé af afsnittene

1. Mørket samler sig
Ved katolske Inga (Meryl Streep) og jødiske Karls (James Woods) bryllup er nogle at gæsterne bekymrede for, at det kan blive ulovligt med blandede ægteskaber i Tyskland. Karls far - lægen Josef Weiss - hjælper både jøder og ikke-jøder. Også juristen Erik Dorfs hustru hjælper han. Det bliver ulovligt for Josef at tage andet end jøder som patienter. Han overvejer at flygte, men hustruen Berta vil blive. Vi oplever Krystalnatten, og Karl bliver arresteret.

2.  Auschwitz og Buchenwald
1941. Josef Weiss sendes til Warszawa. Den jødiske ghetto i Warszawa oprettes. Josef fungerer som læge der og er med i Det jødiske råd. Nogle slutter sig til en modstandsgruppe. Mange sulter, og nogle sætter livet på spil for at hente mad uden for ghettoen. Det bliver farligt for Inga at huse sin jødiske svigermor, Berta, og dennes datter Anna. Annas bror, Rudi, flygter. Anna vil også flygte, men kommer ikke langt. Hun bliver voldtaget og tager mentalt skade. Anna sendes til Hadamar, ligesom flere af børnene i filmen Fog in August. Der gasses Anna. Det camoufleres som lungebetændelse. Berta sendes til Warszawa, hvor hun bliver lærer. I Buchenwald, hvor Karl er, lover en kz-lejrvagt - mod betaling - at smugle breve fra Inga ind til Karl.

3. Vejen til Babij Jar
1942. Karl er kunstner og flyttes til Theresienstadt, hvor han skal lave smukke tegninger af livet i lejren. De skal vises frem, når der er inspektion fra fx Røde Kors. Karl prøver dog at tegne virkeligheden også, men skjuler tegningerne. I Warszawa trykkes modstandsavis. Rudi er nået til Tjekkiet og slår sig sammen med jødiske Helena. De flygter mod Ukraine, hvor Rudi hjælper en tysk, såret soldat, men som tak, bliver han angivet. Tusinder af russiske jøder sendes til Babij Jar, hvor de ved et stort, dybt hul skånselsløst skydes. Erik Dorf er ved at få det lidt dårligt med det, men Himmler siger: "Skyd jøderne med god samvittighed, jeg skal nok forsvare det over for Gud og Hitler." Rudi og Helena slutter sig til partisaner og har en drøm om at komme til Israel.

4. Den endelige løsning
Erik Dorf mener, der må findes en mere effektiv måde at udrydde jøder på og er med til at udvikle kz-lejren Auschwitz, som tager zyklon B-gas i anvendelse - mere udførligt om det i filmen Amen. I 1943 får Det jødiske Råd i Warszawa besked på, at de hver dag skal udvælge 6.000, der skal møde på torvet, så de kan blive genhuset et andet sted. Erik Dorf er begyndt at frygte, at det ender galt for ham, nu hvor de allierede rykker nærmere. Han overbeviser sig selv om, at han blot er en mand, der adlyder ordrer. Josef og Berta Weiss bliver beordret med tog til en familielejr.

5. Auschwitz og modstand
Berta og Josef arbejder i Auschwitz. Erik Dorfs onkel Kurt prøver at skåne nogle jøder. Modstandsbevægelsen i Warszawa går videre, efterhånden som de får fat i våben. I et rum følger vi påskefejringen 1943, mens der i naborummet skydes mode Gestapo. Rudi og Helena kæmper sammen med de partisaner, som filmen Modstand handler om. Rudi fanges og kommer til kz-lejren Sobibor i Polen. Her er han med til at lave opstand og flygter. Efter krigen er det opgørets time for Erik Dorf. En ny opgave med at bringe forældreløse børn til Israel, giver Rudi modet til at leve videre.

Generelt om serien

Serien har mange år på bagen, men den har så mange kvaliteter, at den stadig er seværdig. Det må andre også have vurderet, siden den nu genudsendes på DVD. Familien Weiss binder historien sammen. De er til stede, hvor væsentlige begivenheder i anden verdenskrig foregår. Vi får dermed et godt billede af krigen set gennem tyske og polske jøders øjne. Jødernes forbavsende passive holdning til deres udryddelse vises fint, men den vågnende vilje til modstand er også skildret godt. Det er hos disse jødiske modstandsfolk kimen bliver lagt til meget af det, der senere blev kraften i grundlæggelsen af staten Israel.

Karakteren Erik Dorf står som en nazist, der følger partilinjen og er igangsætter i mange af holocausts uhyrligheder. Men samtidig fornemmer vi flere gange en snert af samvittighedskval hos ham. Samspillet mellem ham og hans kone er tankevækkende. Det er i høj grad hende, der presser ham op ad karrierestigen og dermed ind i ondskaben. Heydrich, Himmler og Eichmann er historiske personer i filmen, mens Erik Dorf er en fiktiv person.

Der er flere tyskere, som helt tydeligt er imod nazisternes udryddelse af jøderne, og som - med fare for deres eget liv - søger at redde nogle. Vi hører om kirkens passivitet eller ligefrem opbakning til nazismen, men også om en præst, der i kirken tør bede for jøderne.

Michael Moriarty vandt en Golden Globe for sin rolle som Erik Dorf, Rosemary Harris vandt en Golden Globe for rollen som Berta, og Meryl Streep vandt en Emmy for rollen som Inga.

Der er noget forvirring om antallet af afsnit. Mange steder står der, at serien har fire afsnit, og det var også sådan, den først blev præsenteret, da den for nylig blev vist i DR. Men så dukkede der et femte afsnit op, som helt klart er det afsluttende. Måske skyldes forvirringen, at serien er blevet klippet forskelligt.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 8 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer