• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Forrest Gump

Den lettere retarderede mand, Forrest Gump, får sin egen rolle i de begivenheder, der sker i USA fra 1950'erne til 1980'erne.

DramaKomedie
Produktionsår: 1994
Varighed: 136 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Robert Zemeckis,
Medvirkende: Tom HanksRobin WrightGary Sinise,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 09.10.2009"Forrest Gump" er en speciel film. Den særlige kombination af Tom Hanks skuespil og de store begivenheder, han deltager i, gør det til en film, som er svær at glemme. Filmen fik seks oscars, og det er forståeligt. Den bør ses.

Filmen handler om manden Forrest Gumps liv i USA fra 1950'erne og frem til 1980'erne. Han får sin egen rolle i de store begivenheder, som sker i USA i disse år, og vi følger hans livshistorie parallelt med den amerikanske nations. Det er altså den lille historie i den store, og det er der kommet en god fortælling ud af. Gump får sin egen plads i Vietnam-krigen, ungdomsoprøret og andre store begivenheder, og hans naive tilgang til tilværelsen gør ham til noget særligt. Gump er lettere retarderet, og dermed bevarer han en naiv opfattelse af livet hele vejen igennem. Men samtidig er han præget af en godhed og ægte kærlighed, som stiller ham i kontrast til de omgivende mennesker. De er stort set alle selvoptagede og følger deres egne stolte drømme, mens Gump blot lever det enkle liv i tillid til sig selv og de mennesker, han møder. Dermed giver Gump sine omgivelser noget, som de ikke kan finde i deres egen søgen efter lykken. Det bliver især tydeligt i forbindelse med barndomsvennen Jenny, som han trofast elsker hele livet, selvom hun svigter ham gang på gang.

Filmen er en hyldest til det gode og naive sind, som i sin enfoldighed ejer den ægte kærlighed. Den viser, hvordan en sådan tilgang til verden kan give meget velsignelse og håb i en kold og kynisk verden, som igen og igen fejler i sin egoisme. Gump stilles i kontrast til amerikanske præsidenter, soldater, hippier m.fl., og han er filmens store helt på flere fronter. Dels bliver han uforvaret helt i det, han gør igen og igen, og dels fremstilles han som det ubetinget rene og gode menneske. Filmens historiske rammer gør det let at følge og identificere sig med ham. For ældre seere vil det uden tvivl vække minder fra deres ungdom. Hans tilgang til begivenhederne er eksempler på efterfølgelse. Alt det rådne bliver vendt til noget godt gennem hans naive tilgang til den. Det gode kommer på tværs af andres formørkede planer og vender dem til noget godt. På den måde repræsenterer filmen også den amerikanske drøm om, hvordan samfundet kunne være, hvis de rigtige egenskaber var til stede hos den enkelte.

Tom Hanks leverer et fremragende skuespil i filmen, og den er med rette blevet en gennembrudsfilm for ham som skuespiller. Dertil kommer at filmens utallige gamle hits er med til at skabe den rigtige stemning omkring de historiske forløb. De humoristiske indslag løser filmens alvor op, fx er der en herlig skildring af Gumps indgang i hæren.

Gump repræsenterer den rene kærlighed, som den beskrives af Jesus. Dermed bliver Gump ikke blot et eksempel til efterfølgelse, men et billede på Kristus selv. Selvom man ikke kan sige, at Gump ofrer sig for verden som sådan, bliver hans vedvarende godhed et eksempel på, hvordan verden kan se ud, når den sande kærlighed er til stede. Dermed bliver filmen en påmindelse om, hvad vores mission i tilværelsen er. Den egoistiske selvrealisering og søgen efter mening blegner ved sammenligning med den enkle godhed. Det tjener til inspiration.

Filmen vækker længslen efter godhed og sandhed. Den godhed som gør verden til et bedre sted at leve. I den optik bliver den et pust af den verden, som vi alle har så hårdt brug for. Den vækker noget, som vi alle savner mere af. Alene derfor er filmen meget opbyggelig og bestemt værd at se.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.6 af 6. 25 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Dion, 21-05-21 13:02:
Det her er forkert den handler rigtigt om en russisk spion som havde taget steroider og derfor kan han lære alt så hurtigt.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer