• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

End of the Spear

Autentisk beretning om en voldelig stamme i Ecuadors flotte jungle, og de kristne missionærer, der ville nå dem med evangeliet.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Kristne film
Produktionsår: 2005
Varighed: 111 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jim Hanon,
Roman/manuskript: Bart Gavigan,
Medvirkende: Louie LeonardoChad AllenJack Guzman,
Stikord:
 Vold,
 Kald,


Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 30.05.2007MISSION MED STOR INDSATS
Virkeligheden overgår ofte fantasien. Det er der mange eksempler på. Et af dem er beretningen om fem missionærers arbejde på at komme i kontakt med waodanierne i Ecuadors ufremkommelige jungle.

Den fantastiske beretning handler om en kristen næstekærlighed, der er parat til at tage helt uhørte chancer for at nå et stammefolk på stenalderstadiet. Det begyndte i 1956, og er flere gange beskrevet i bogform af nogle af de implicerede. Nu er det blevet til en spillefilm, der nøje følger de autentiske begivenheder.

Et team på fem mænd, der også var gode venner, arbejdede på at skabe kontakt til de ekstremt voldelige waodaniere. Indianerstammen kendte ingen midler til at bilægge konflikter, så 60 procent af alle dødsfald skyldtes, at de blev spiddet på enden af et eller flere spyd. Deraf filmens titel "End of the Spear" (Spyddets ende). Titlen er dobbelttydig, for missionærernes indsats betød enden på myrderierne med spyd.

En ret stor del af filmens første del skildrer liv og død i junglen. Det er både storslået og forfærdende. Vi ser flere overfald med dødelig udgang. Det er ikke udpenslet, men man er ikke i tvivl om, hvad der foregår.

De fem mænds forsøg på at opnå kontakt, og deres glæde, da det lykkes, er vist med indlevelse. Det kristne aspekt er til stede, men det bliver bestemt ikke overspillet. Vi møder også mændenes familier. Begivenhederne tog en meget alvorlig drejning, da de fem mænd fik direkte kontakt med waodanierne. Hele projektet stod i fare for at kuldsejle, men så tog mændenes ægtefæller ind i junglen, og fik kontakt.

Spændingerne i waodani-stammen mellem dem, der lyttede til missionærernes fredsbudskab, og dem, der var bange for at vise svaghed, er stærkt skildret. Selv om netop denne indianerstammes levevis var meget ekstrem, kan man genkende flere almentmenneskelige træk.

Manuskriptet er lavet af Bart Gavigan, der også skrev manuskriptet til den store Luther-film. Han er en troende katolik.

Som et grundigt forarbejde til spillefilmen lavede filmholdet en dokumentarfilm "Beyond the Gates of Splendor" om waodani-stammen, der stadig lever primitivt, men mindre afsondret end i 1956. Denne dokumentarfilm er med på dvd'en, men er desværre kun tekstet på engelsk. Mange vil sikkert opleve, at dokumentaren er endnu stærkere end spillefilmen. Her møder vi både nulevende missionærer og nulevende waodaniere.

Et citat (efter hukommelsen) fra dokumentaren sætter filmens budskab på spidsen: "Den mand, der dræbte min far, er nu min søns elskede bedstefar."

Til refleksion
* Kaldet til at nå mennesker med evangeliet.
* Hvor meget har en familiefar lov til at sætte sit liv på spil for evangeliets udbredelse?
* Udfordringer ved at bringe evangeliet til en kultur, der er fuldstændig fremmed for det.
* En primitiv kultur forsvinder på grund af kristen mission.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer