• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

Drengen og hejren

Kimitachi wa dô ikiru ka)

Kom med på en vidunderlig rejse gennem en sorgfuld drengs indre i Hayao Miyazakis mesterlige svanesang.

AdventureAnimationDrama
Produktionsår: 2023
Varighed: 124 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Hayao Miyazaki,
Medvirkende: Stemmer: Soma SantokiMasaki Suda,
Stikord:
 Sorg,
 Håb,


Anmeldelse:

Af: Niels Christian Askholm - 08.02.2024EN GLÆDELIG OVERRASKELSE 

Da Hayao Miyazakis seneste værk ramte de japanske biografer i sommer, var det til alles overraskelse. Miyazaki, som af flere omgange har deklareret sin pension, stod nemlig klar med "Drengen og hejren" – en pludselig filmpræmiere uden forudgående publicitet.

Som så mange af instruktørens film foregår historien i krigstid. Mahito, en teenagedreng, vågner op til lyden af panik og synet af et Tokyo i flammer. Mahitos mor dør på tragisk vis, og han er nu alene med sin far. Nogen tid senere flytter de fra byen ud på landet sammen med farens nye kæreste, Natsuko. Faren har travlt på sin fabrik, der producerer materiel til japanske krigsfly. Mahito er således efterladt med Natsuko, som han i indebrændt sorg og vrede har svært ved at acceptere som sin nye stedmor.

Du er ventet! -
hejren som symbol på åndelig rejse
Gennem verdenshistoriens forskellige kulturer har hejren haft mange symbolske betydninger af både gode og dårlige karakterer. Også i japansk kultur figurerer hejren som et hyppigt brugt symbol.

I filmen bliver hejren Mahitos totem. Bebuderen af den uundgåelige åndelige rejse drengen må igennem for at transcendere sit nuværende sorgstadie. Hejren vækker Mahitos nysgerrighed og provokerer ham både fysisk og psykisk ind i en spirituel verden af drømme og mareridt, hvor han transformeres og modnes til sin metaforiske genfødsel.

Her begynder en fortælling, der leder tankerne hen på Alice i Eventyrland, men med det karakteristiske udtryk fra Studio Ghibli. Det er en eventyrverden domineret af vand og flyvende væsner. Et univers, hvor Mahito støder på en række kvinder, som hjælper og beskytter ham på hans færd, mens antropomorfiske fuglevæsner fortærer liv og forsøger at gøre ham fortræd.

"Drengen og hejren" er en smukt animeret fantasyfortælling, der er lige dele psykedelisk, eventyrlig, vidunderlig og dystopisk med en afbalanceret alvorlig og humoristisk stemning.

Den, der søger viden, skal dø!
Med denne film gendriver Miyazaki endnu engang den gængse misforståelse, at tegnefilm blot er banal børneunderholdning og cementerer sin animation som stor filmkunst både teknisk og fortællemæssigt. Selvom censuren i Danmark er sat ved 7 år, bør man overveje det, før man tager sine yngre børn med ind i biffen. Både, fordi filmen til tider kan virke ganske voldsom, og fordi historien er metafortung og svært tilgængelig.

"Drengen og hejren" er finurlig underholdning og samtidig et forvirrende, medrivende og aldeles smukt billede på en drengs indre sorgproces. Alt imens dette billede i et større perspektiv bliver en metafor for Japans transformation under Stillehavskrigen, som igen henleder til menneskehedens tilgang til en verden af krig og fred. I Miyazakis perspektiv accepteres døden som en præmis for nyt liv, og der anes meget håb om de kommende generationers valg, samhørighed og forvaltning af verden. "Drengen og hejren" er et mesterstykke til fem store stjerner.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 10 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer