• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Difret

En 14-årig etiopisk pige bortføres af en mand, som ønsker hende til hustru. Hun flygter og kommer til at skyde ham. En advokat vil gratis forsvare, at det ikke var mord, men selvforsvar.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2014
Varighed: 96 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Zeresenay Mehari,
Medvirkende: Meron GetnetTizita Hagere,
Stikord:
 Mord,


Anmeldelse:

Af: Anette Hedager Nielsen - 24.06.2016ADVOKAT MED GÅPÅMOD

Etiopien 1996. Den 14-årige Hirut bor i en fattig landsby med sin familie lidt uden for Addis Abeba. Hirut har dog fået lov til at gå i skole og har netop fået at vide, at hun kan rykke en klasse op. På vej hjem omringes hun af en flok ryttere og tages til fange. Hun låses inde i et skur og bliver om natten voldtaget af den ene af mændene, Tadele, - ham der vil have Hirut til hustru. Næste dag får hun en mulighed for at flygte og tager Tadeles gevær med. Mændene opdager det, indhenter hende og i selvforsvar kommer hun til at skyde Tadele. Hirut bliver fængslet og risikerer dødsstraf. Tadeles far vil have hende dømt som voksen, da de ikke tror på, at hun kun er 14 år. Men en dåbsattest kan fortælle, at Hirut er ca. 14 år.

Advokatfirma hjælper
Meaza leder et advokatfirma, hvor alle medarbejdere er kvinder, der gratis hjælper fattige kvinder og piger. Meaza hører om Hirut i nyhederne og opsøger sammen med en kollega Hirut i fængslet. Meaza prøver at få godkendt, at hun må komme på hospitalet. Senere får Hirut lov til at bo ved Meaza, mens retssagen står på. Her møder Hirut mange ukendte ting: en sofa - hun vælger at sove på gulvet i stedet for - et køleskab, et toilet, et fjernsyn og en telefon.

Meaza møder igen og igen modstand i sit juridiske arbejde, men prøver hele tiden nye veje. Ja, hun ender endda med at sætte sit advokatfirma på spil. Men hun har mod til at blive ved? Deraf titlen difret, som på amharisk betyder: mod.

Indblik i en anden kultur
Det var almindeligt i nogle af de små fattige samfund, at når en mand havde udset sig en pige, han ville giftes med, så omringede en flok mænd pigen, og hun blev bortført. Vi får også andre eksempler på den etiopiske kultur. Det, at Hirut ikke længere er jomfru, betyder, at hun har vanæret familien, og at hun ikke kan blive bortgiftet. Og når man kommer på besøg, så skal man tage imod et måltid. Mændene i landsbyen samles og taler for og imod, at Hirut skal dømmes til døden. Den ældste har det afgørende ord. Indtil retssagen er ført, må de slå Hirut ihjel, hvis hun kommer ind i landsbyens område. Derfor bor Hirut hos Meaza en tid. Udover, at vi får at vide, at Hirut og hendes søster har dåbsattester, får vi ingen hint om religiøse tilhørsforhold.

Filmet on location
Hele filmen er på amharisk, og optagelserne er foretaget nær Addis Abeba. Filmen er lidt tam i farverne - måske på grund af tørke. Det er med til at give et fattigt præg. Instruktøren Zeresenay Mehari er født i Etiopien, men bor nu i USA. Angelina Jolie er producer, og filmen vandt World Cinema Dramatic på Sundance Film Festival 2014. Sidst i filmen fortælles, at vilkårene for piger er blevet bedre, så det ikke mere er lovligt at bortføre dem. En film, jeg gerne vil anbefale.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer