• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Devotion

Den første sorte pilot i den amerikanske flåde, Jesse Brown, var med i Koreakrigen i 1950. Han blev udsat for megen racisme og havde svært ved at tage imod venskab - især fra hvide.

Biografi/baseret på virkelig historieActionDrama
Produktionsår: 2022
Varighed: 139 min.
Censur: 11 år
Instruktør: J. D. Dillard,
Medvirkende: Jonathan MajorsGlen PowellChristina Jackson,
Stikord:
 Kamp,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 19.05.2023MED LIVET SOM INDSATS 

Jesse Brown (Johnathan Majors) var den første sorte pilot I den amerikanske flåde. "Devotion" er baseret på hans dramatiske liv. Vi følger Jesse, hans gode ven Tom Hudner (Glen Powell) og deres kammerater, da de på et amerikansk hangarskib i 1950 blev indsat i Koreakrigen. Vi bliver ikke så meget klogere på den politiske side af krigen i Korea, for filmen belyser andre temaer.

Tre vedkommende temaer
Det mest påtrængende tema er racisme. Hele vejen gennem det amerikanske uddannelsessystem har Jesse måttet kæmpe for at komme frem, og vi er vidner til, hvordan han bliver forulempet, mens han gør tjeneste som jagerpilot. Vi ser også, hvordan hans kammerater og venner blandt piloterne forsvarer ham. Jesse er et offer for racisme, men han er selv gået så meget ind i offerrollen, at det er blevet en grundlæggende del af hans personlighed. Han har en lille sort bog, hvor han noterer alle de hadefulde bemærkninger, han bliver udsat for. Når han er alene, citerer han ofte fra bogen for at minde sig selv om, at han ikke kan stole på nogen.

Et andet stærkt tema er Jesses kærlighed og hengivenhed til sin dejlige hustru Daisy (Christina Jackson) og deres lille datter. Jesse er tro mod Daisy, også når hans kammerater er på landlov for at drikke og score nogle damer. En af filmens humoristiske scener foregår under orlov på standen i Cannes, hvor Jesse kommer i snak med den kendte skuespillerinde Elizabeth Taylor, og får en indbydelse af hende til et arrangement på et kasino. På grund af Jesses hudfarve udvikler det sig til sidst voldeligt.

Det tredje stærke tema er venskabet mellem Jesse og Tom. Det er en stærk side af filmen, at den så tydeligt viser, hvor svært det er for Tom at være ven med én, der i den grad dyrker sin offerrolle. Vi kan også møde mennesker, der dyrker deres offerrolle, så måske er der noget generelt at lære her. Men hengivenheden i venskabet går også den anden vej. Jesse har qanske vist svært ved at vise tillid til andre - især hvide, men når det gælder, er han parat til at gå langt for at hjælpe en ven i nøden.

Krig for alvor
Og så er der selve jobbet som pilot og deltagelsen i en krig med risiko for, at det bliver med livet som indsats. Det er oplagt at sammenligne de mange scener fra cockpittet i de helt nye og lidt vanskelige Corsair-jagere med scener fra Top Gun: Maverick. Her falder "Devotion" igennem, men ikke meget. Fly- og kampscener i "Devotion" er troværdige nok til, at man holder lidt fast i tv-stolens armlæn. Jesse Brown og Tom Hudner hører til de mest kendte jagerpiloter i USA, og de blev begge hædret for deres indsats i Koreakrigen.

Filmen er kommet på blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer