• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Den ottende dag

Le huitième jour

Et venskab mellem George, der er mentalt retarderet, og supersælgeren Harry skildres på en fordomsfri måde, uden at Georges' handicap gøres til noget nedværdigende og pinagtigt.

DramaTEMA Danske film
Produktionsår: 1996
Varighed: 118 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Jaco van Dormael,
Medvirkende: Daniel AuteuilPascal DuquenneMiou-MiouHenri Garcin,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Margit Donslund - 15.04.2014"Den ottende dag" beskriver mødet mellem to modstykker: mongolen George og supersælgeren Harry. George lever i et barns ubekymrede og fantasifulde verden i en voksen krop, samtidig med at hans mentale udviklingshandicap udviser den umiddelbare, stædige og kærlige side, dette fører med sig. George bor på en institution, men drømmer om et andet liv med sin afdøde mor og sit store idol, smørtenoren Luis Mariano.

Karrieremanden Harry lever et stereotypt og fortravlet liv med et forlist ægteskab og to døtre, der ikke er tid til. Han er ved at drukne i jobbet med at holde foredrag om kunsten at sælge og det påtagede tandpastasmil. Da han er allerlængst nede, indtræffer et mirakel - mødet med George.

Den ottende dag er "glemt" i skabelsesberetningen, men det laver George om på med sig selv som verdens midtpunkt! Livet set ud fra en mongols synsvinkel er netop, hvad vi alle har godt af at erfare og lære af. Alle de små facetter i livet, som går tabt i det moderne, standardiserede samfund.

Alle mennesker er skabt forskellige; det gælder også for mongoler. Og dog! Instruktøren har på forunderlig vis formået at gribe den fællesnævner, der gør disse mennesker helt unikke, hvilket skildres på en fordomsfri måde uden at udstille deres handicap som noget nedværdigende og pinagtigt.

Vi er selv blevet beriget med en "George" i vores hjem og ligesom filmens hovedperson sætter hans liv tingene i perspektiv. Filmen sætter fokus på omverdenens reaktioner på det at være anderledes, på usikkerheden og den svære eller manglende rummelighed.

En morsom, tankevækkende og ægte film, som man ikke må snyde sig selv for at se. Lad George åbne dine øjne for livets mangfoldighed!

Kilde: LIV, medlemsblad for foreningen Retten til liv, nr. 1/2014.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer