• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Den gyldne jord

Die Adern der Welt

En mongolsk nomadefamilie presses af minedriften, men sønnen tænker mest på at deltage i melodigrandprix. Men så sker der en frygtelig ulykke!

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2020
Varighed: 96 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Byambasuren Davaa,
Medvirkende: Bat-Ireedui BatmunkhEnerel TumenYalalt Namsrai,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 12.05.2022ENKELT, SMUKT OG BEVÆGENDE 

Åh, hvor er det ofte en helt særlig glæde at se film fra helt andre kulturer. Film, som er tusinder af kilometer fra Hollywood. Og såmænd også fra den europæiske mainstream. Måske handler det mest om, at man kommer et sted hen, man aldrig har været, og lytter til et sprog, som er komplet ukendt.

"Den gyldne jord" lukker os ind i Mongoliet. Mongoliet i nutiden, som rummer dele af noget, der smager af fortid. Det, jeg tænker på, er nomadefolket, som lever i deres runde teltbygninger, og som på en egen måde kan give mindelser om mongolernes storhedstid tilbage i 12-1300-tallet, hvor mongolerne satte sig på det meste af Centralasien og dele af Europa.

Guld i den mongolske jord
Men det er som sagt nutid, så der er både mobiler og biler. Og desuden minedrift i stort omfang. Jorden er gylden i mere end én betydning. Der er bogstavelig talt guld i den mongolske jord, og der er international mindedrift i kæmpeomfang i landet, hvilket betyder, at mongolernes grundlæggende nomadekultur er under stærkt pres.

I filmens sluttekst får vi information om, at en femtedel af Mongoliet er øremærket til minedrift. Det har indtil videre medført, at 391 søer, 344 floder og 760 kilder er udtørret, og yderligere er mange flere af dem forgiftet.

Alt dette er filmens ramme. Inden i rammen får vi historien om den lille nomadefamilie, far, mor og to børn. Filmens hovedperson er den 12-årige søn Amra. Faren kører ham hver dag til skole ude fra telt-hjemmet i det store, vidåbne, smukke landskab. Familien er som mange andre nomadefamilier presset af minedriften omkring dem. Faren og moren tager initiativ til en politisk kamp imod den ødelæggende minedrift. Amra er mere optaget af muligheden for at komme til at stille op til en slags melodigrandprix for børn.

Guld giver begrænset lykke
Da Amra og far en dag er på vej hjem, sker den frygtelige bilulykke, som betyder at faren mister livet. Derfra ændres Amras liv. Han forsøger at redde familien ved at indgå som arbejder i en lokal minedrift - uden at hans mor ved det. Hun opdager det, og får ham ud af det. Og han får endda mulighed for at stille op i sangkonkurrencen i hovedstaden. Dér synger han sangen Den gyldne jord. Umådelig smuk sang, og i sin tekst rummer den filmens essens. En hyldest til naturens skønhed som det virkeligt gyldne ved jorden, sammen med fastholdelse af et lands og en befolknings historie og kultur. Modsat alt vægt i skålen med guld og penge. "Guld er begrænset lykke," som han synger.

Filmen er enkel, smuk og bevægende. Den måtte efter min mening gerne have vundet den Oscarpris, som den var indstillet til. Også gerne foran vinderen det år, den danske film Druk.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

bo, 12-04-23 10:39:
den var virkelig god
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer