• SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-vERSE nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GRAN TURISMO nu på Max udover dvd og blu-ray

  • TRE JULEFILMS-ANBEFALINGER bl.a. DE EFTERLADTE

  • VEJEN HJEM i biografen

  • TEMA FAMILIEFILM JUL fx STJERNEN

  • TEMA julefilm fx I HEARD THE BELLS

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Deliver Us From Evil

En dæmonuddrivelses-gyser baseret på virkelige begivenheder. En politibetjent må samarbejde med en præst, åbner sig for den åndelige virkelighed og vender tilbage til den kristne tro.

Biografi/baseret på virkelig historieGyserKrimiThriller
Produktionsår: 2014
Varighed: 118 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Scott Derrickson,
Medvirkende: Eric BanaÉdgar RaminezJoel McHaleOlivia Munn,
Stikord:
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 28.07.2014



FULD VALUTA FOR PENGENE
Denne film giver fuld valuta for pengene, hvad enten man har sat sig ind i biografen for at få en på opleveren eller for at blive lidt klogere på den overnaturlige kamp mellem Gud og ondskaben.  Instruktøren ønsker selv at "råbe højt" ved hjælp af horror-genren, som man kan læse om i den spændende artikel Bøn, mystik og forfatteren Flannery. Og der bliver råbt højt – filmen er ikke for sarte sjæle, da vold og uhygge og groteske lidelser fylder en del. Ligeledes angribes hovedpersonens kone og barn også af de onde magter. Så grænsen på 15 år er helt okay.

Gys og vold i Bronx
Vi befinder os i et af de mest voldprægede områder i USA: Bronx i New York. Betjent Ralph Sarchie (Eric Bana) danner sammen med sin partner (Joel McHale) et hårdtslående team, der tager sig af de mest modbydelige sager. Sarchie har en "radar" i sig, der gør, at han ved, hvornår en sag er noget specielt og dermed en sag for teamet. I en indviklet mordsag støder han på præsten Mendoza (Édgar Ramirez), der tilbyder sin hjælp, fordi han mener, der er dæmoniske kræfter på spil. I begyndelsen er Sarchie, der forlod den kristne tro i puberteten, afvisende. Men efterhånden overbevises han af begivenhederne, der overgår alt, hvad han tidligere har mødt. De to danner et team, der sammen opklarer de gådefulde mord. Vejen går gennem skumle kælderrum med lig og det, der er værre - soldater, der i en grotte støder på noget, de ikke anede eksisterede - en nat i zoo med løver og en mystisk maler - personer, der kradser deres fingre til blods og drives til at gøre de mest destruktive og selvdestuktive ting. Vejen ender i forhørslokalet, hvor forbryderen befries for den virkelige forbryder: en babylonisk dæmon. Samarbejdet mellem de to umage specialister er en vigtig sidehistorie i filmen. Da betjenten opdager, at præsten både ryger, drikker og ser efter kønne piger, kommenterer han, at han ellers troede, at præsten var en helgen. Præstens svar er, at en helgen er en person, der giver liv til andre, ikke en person, der i øvrigt er bedre end andre. Måske ikke helt den autoriserede katolske opfattelse, men ret så tankevækkende på mange måder. I hvert fald kan den hårdkogte betjent med radar og eksnarkomanen, der nu er præst med speciale i eksorcisme, udvikle en respekt for hinanden og et solidt samarbejde (der ifølge filmens undertekster fortsatte efter de begivenheder, som filmen skildrer).

Den ægte vare
Filmen er baseret på bogen Beware the Night fra 2001, hvor den virkelige Ralph Sarchie beskriver historien. Så selv om der er "skruet lidt på knapperne i effektafdelingen", er alle hovedlinjer autentiske. Der foregår i hvert fald ikke noget, der ikke kunne været sket i virkeligheden. Hovedscenen, hvor de to foretager en dæmonuddrivelse i et forhørslokale, kan virke meget overdrevet, men er slet ikke særlig voldsom i forhold til andre autentiske beskrivelser af eksorcisme, jeg har set. Det virker også ægte, når filmen beskriver Ralphs vandring fra afvisning til åbenhed for den åndelige del af virkeligheden og hans tilbagevenden til den kristne tro. Der er nogle rigtig tankevækkende replikskifter mellem Ralph og Mendoza omkring disse emner. Blandt andet udfordrer Mendoza ham til at skrifte de synder fra fortiden, der særligt plager ham. For i nærkamp med dæmoner vil disse altid trække uddriverens synd frem og prøve at svække ham på den måde – hvilket også er et meget velkendt autentisk fænomen.

Lidt for nørderne
Filmen kan sagtens nydes ene og alene som hårrejsende film med lidt iskolde skyl ned ad ryggen i en varm sommer. Eller som en god film, der på en spændende måde beskriver kampen mellem det gode og det onde – og Guds afgørende magt ind i den kamp. Men for nørder på dette område, er der nogle spændende detaljer. Fx at Mendoza regner Ralphs "radar" for at være "nådegaven til at bedømme ånder", som vi kender fra Bibelen. Understregningen af beskyttelsen ved Jesu blod under selve uddrivelsen er også lærerig – ligesom andre detaljer, vi nørder vil nyde også anden gang, vi ser filmen. De forskellige faser i uddrivelsen fremstilles måske lidt forenklet (det må jo ikke tage for lang tid på film) – men er alligevel ganske instruktive og passer med mange andre autentiske forløb. Filmens slutscene skildrer, hvordan Ralph får døbt sin nyfødte søn af Mendoza. Den slutter med, at Ralph netop fremsiger filmens hovedbudskab: "Jeg forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen!" Filmens titel er klart hentet fra Fadervor, hvor Jesus lærer os at bede: "Fri os fra det onde", hvilket i den mest almindelige engelske oversættelse netop hedder "deliver us from evil". Det ord, Jesus oprindeligt sagde, kan både oversættes "det onde" og "Den onde". Den engelske oversættelse rummer begge dele, mens vi på dansk er nødt til at vælge. Filmen er ikke i tvivl: begge dele skal med, for det onde kommer fra en personlig ond magt: Den Onde og hans tjenere, dæmonerne.

Se artiklen Film med eksorcisme.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer