• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Contact

Stærk thriller- og science fiction-film i skæringspunktet mellem videnskab, tro og politik, hvor Jodie Foster er filmens lysende midtpunkt. Velegnet til en filmaften.

DramaScience fictionThriller
Produktionsår: 1997
Varighed: 150 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Robert Zemeckis,
Medvirkende: Jodie FosterMatthew McConaugheyAngela BassettJohn Hurt,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 05.10.2018NOGET STØRRE END OS SELV 

Hvorfor anmelde en mere end 20 år gammel film? Fordi filmen er enorm spændende og fantastisk godt lavet. Tillige rejser den en lang række spørgsmål og problemstillinger, som stadig trænger sig på i vores tid.

Filmens handling befinder sig i skæringspunktet mellem videnskab, tro og politik. I "Contact" møder vi Dr. Elanor Arroway (Jodie Foster), der er forsker, astronom og ateist. Hendes professionelle og personlige veje krydses af teologen, præsten og forfatteren Palmer Joss (Matthew McConaughey), der også viser sig at være spirituel rådgiver for præsident Robert Clinton. Clinton medvirker ikke i filmen, men filmholdet har ret genialt fundet nogle velvalgte tv-klip af præsidenten, som passer perfekt med filmens handling.

Fremmed intelligens
Mens Elanor Arroway – også kaldet Ellie - forsøger at opfange signaler fra det ydre rum, modtager hun tre sider med krypterede symboler. Ved nærmere efterforskning viser det sig, at budskabet kommer fra en fremmed intelligens på en planet, som kredser omkring Vega – den klareste stjerne i stjernebilledet Lyren, og den femteklareste stjerne på himlen ca. 25 lysår fra jorden. Det lyder fuldstændig forrykt og fortænkt, ikke sandt? Det synes jeg også. Men med enkelte undtagelser tror man på filmens plot og identificerer sig med filmens hovedpersoner.

Det krypterede budskab indeholder planer til fremstilling af en kæmpe maskine, en slags rumskib, som angiveligt kan fragte et enkelt menneske til et møde med den fremmede intelligens. Efter flere robuste komplikationer vælges Ellie som astronauten, der skal løse opgaven. Palmer er mere end betænkelig og spørger Ellie, om hun virkelig er villig til at dø for denne rejse? Hvortil hun svarer: "Så længe jeg kan huske, har jeg søgt efter noget – grunden til, vi er her. Hvad laver vi her? Hvem er vi? Hvis denne rejse bare giver en del af svaret, så synes jeg, det er et menneskeliv værd."

Overraskende og tankevækkende
Filmen er instrueret af den succesfulde Robert Zemeckis – en af Steven Spielbergs disciple. Zemeckis står bag blockbustere som Forrest Gump, Polarekspressen, A Christmas Carol (2009) og Flight.

"Contact" skildrer tro, politik og videnskab på en overraskende og tankevækkende måde og sætter desuden fokus på politisk arrogance samt forskellen mellem sund gudstro og religiøs fanatisme.

Matthew McConaughey og Jodie Foster bærer filmens to hovedkarakterer på en meget overbevisende måde. Men Jodie Foster er filmens lysende midtpunkt. Hun spiller Ellies skiftende sindstilstande – fra sorg, sårbarhed, stædighed til fortvivlelse - med et eminent overskud og en indlevelse, som man skal lede længe efter.

Jeg skal ikke afsløre filmens slutning, men blot nævne, at den er både tankevækkende og overraskende. Og så efterlader den os med en fornemmelse af, at vi mennesker er en del af noget meget større end os selv! Filmen er meget velegnet til en film og tro-aften. Der er meget stof til givende samtaler.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

liliana faith, 23-12-20 15:15:
Hej ,

Jeg ser webstedet annoncere på www.filmogtro.dk, og det er imponerende. Jeg spekulerede på, om indholdet eller bannermarkeringsindstillingerne var tilgængelige på dit websted.

Hvad koster det, hvis vi vil offentliggøre en artikel på dit websted?

Bemærk: Artiklen er muligvis ikke sponsoreret eller promoveret tekst eller lignende


skål
liliana faith
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer