• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Churchill

Under første verdenskrig stod Churchill i spidsen for et fejlslagent angreb, hvor mange soldater døde. Derfor har han samvittighedskvaler ved at sende titusindvis af soldater af sted til operation Overlord.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2017
Varighed: 105 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jonathan Teplitzky,
Medvirkende: Brian CoxMiranda RichardsonJohn SlatteryRichard Durden,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 22.01.2021EN STOR MAND BØJER SIG 

Filmen åbner på en engelsk strand ved Kanalen. Winston Churchill (Brian Cox) og hans hustru Clementine, kaldet Clemmie, (Miranda Richardson) går tur i vandkanten. Churchill oplever, at vandet er rødt og sættes 30 år tilbage i tiden, hvor han havde kommandoen ved en fejlslagen landgang under første verdenskrig. Mere end 50.000 engelske soldater blev dræbt på stranden. Dermed er baggrunden for filmen sat. Det handler om, at fortiden har givet ham blod på hænderne.

Et par dage omkring D-dag
Handlingen foregår i løbet af et par dage omkring D-dag, og den viser spillet mellem Churchill og de øverstbefalende for de allierede tropper. Churchill har en ide om, at det planlagte angreb vil være hans ansvar, og han viger tilbage, for han vil ikke endnu engang være skyld i så mange fine unge mænds meningsløse død, som han formulerer det. Han mener, at han har så meget militær erfaring fra første verdenskrig, at de bør lytte til hans advarsler, men han bliver totalt afvist. Der er gået 30 år, og nu handler det om en helt anden form for krig, får han flere gange at vide.

Den historiske baggrund er optakten til operation Overlord, som begyndte på D-dag, men filmens egentlige fortælling handler om en mands tunge samvittighedskvaler, og om hans problemer med at erkende, at hans omgivelser ikke mere anser ham for at være den, han selv mener, at han er. Han har meget svært ved at indse, at han skal lade officererne bære ansvaret for de militære aktioner, og selv holde sig til det politiske.

Han forandrer sig
Den uafbrudt cigarrygende Churchill er naturligvis den helt centrale hovedperson. Omkring ham er der en håndfuld personer, som undervejs på forskellig vis hjælper ham med at erkende virkeligheden. Der er først og fremmest hans hustru Clemmie, der også i denne film viser sig som en kontant, men også utroligt tålmodig og forstående livsledsager. Så er der hans personlige rådgiver general Smuts (Richard Durden), der kan tale åbent til sin chef, men også har den utaknemmelige opgave at løbe i hælene på Churchill og prøve at glatte ud, når han har overfuset betydende personer som for eksempel Eisenhower og Montgomery. Churchills nye sekretær kommer også til at spille en afgørende rolle. Den forandring, der efterhånden sker med Churchill, viser sig ikke mindst i hans måde at behandle hende på. "Hvad blev der af min tidligere sekretær?" spørger Churchill sin hustru. "Hende åd du," er svaret.

Få virkemidler, men godt udnyttet
Det ligner lidt en lavbudgetfilm. Der er ingen storslåede scener med mange mennesker. Der er ingen kampscener. Der er en del dialog - også indimellem ret lange monologer. Men det, der er til rådighed for instruktøren, er udnyttet godt og professionelt. Skuespil, manuskript og fotografering virker fint. Der er stærke følelsesmæssige scener - også nogle med en del råbenri - som bevæger sit tæt på det sentimentale, men det kammer ikke over. Og så er der en befriende mængde af den tørre engelske humor. På et tidspunkt siger Churchill til Clemmie: "Jeg forstår dig, hvis du vil forlade mig." Og så føjer han til: "Det ville jeg også selv, hvis jeg kunne." Han er faktisk ret utålelig at være sammen med. Vi kan ikke bedømme, om har var sådan i virkeligheden, men filmens billede af ham er så langt ude, at man kan undre sig over, om en så uligevægtig mand kunne få rigets næsthøjeste embede betroet. Det højeste embede har kongen, og det får vi et indtryk af i en ret stærk scene.

Er man interesseret i den psykologiske byrde ved at beklæde højt betroede embeder, eller i personen Churchill, så kan filmen anbefales. Andre film giver et bedre og vist nok også mere korrekt indtryk af de historiske begivenheder omkring D-dag. Normalt omtaler vi ikke traileren i en anmeldelse, men traileren til "Churchill" er så vellykket, at den skal nævnes her.

Kan ses på Blockbuster.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer