• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Chosen

En ungarsk enkemand bliver tøvende leder for en modstandsgruppe i Ungarn i 1944 og er med til at redde mange jøder.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2016
Varighed: 105 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Jasmin Dizdar,
Medvirkende: Luke MablyAna UlaruTomasz Aleksander,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 15.02.2019EN MODVILLIG LEDER 

Så har vi set endnu en film fra anden verdenskrig. Denne gang instrueret af den engelsk-bosniske Jasmin Dizdar. Det var en udmærket oplevelse, især fordi den handler om et område af Europa, vi ikke vidste så meget om. Handlingen er baseret på virkelige begivenheder. En rammefortælling skildrer en stor dreng, som skal skrive en stil om en helt, og så hans bedstefar, der ud fra sine egne oplevelser tøvende fortæller om en helt fra krigens tid. "Men han var ikke noget specielt. Han var en helt almindelig mand. Men omstændighederne var meget specielle," fortæller bedstefar.

Jøder i Ungarn
Vi begynder i Ungarns næststørste by Debrecen. Hovedpersonen Sonson (Luke Mably) er en lovende ung jurist, som efter tyskernes besættelse nu er stenhugger. Han er jøde som resten af familien. Han er lykkelig gift med Florence, der bliver syg og dør i filmens begyndelse. Lægerne har nemlig fået forbud mod at behandle jøder. Sonson lover Florence, at han vil tage sig af hendes søster Judith (Ana Ularu), der har engageret sig i modstandsbevægelsen.

Efter hustruens død lader Sonson sig modstræbende engagere i modstandsbevægelsen, blandt andet for at få hjælp til at finde Judith, som er sendt med en transport mod udryddelseslejrene i Polen. Han bliver leder for en bevæbnet gruppe, som blandt andet bryder ind i fængsler og befrier fanger. Da de kommer frem til en stor jødisk ghetto, nedkæmper modstandsfolkene de tyske vagter og tager magten og redder mange jøder. Filmen viser flere voldsomme kamphandlinger mellem tyske soldater og modstandsfolk fra Polen og Ungarn. I begyndelsen kan Sonson ikke få sig til at dræbe, men det får han i høj grad lært. Mange bliver myrdet, men volden bliver ikke tværet ud på skærmen.

En lidt slap film
"Chosen" viser, som mange lignende film, en lang række af hårdhjertede tyske soldater, som meget voldeligt samler jødiske familier i deres hjem og genner dem sammen i togvogne. Den viser hjerteskærende scener, hvor familier og venner rives i hver sin retning. Den viser i det hele taget nazismens meningsløse voldelighed. Og så viser den heroiske forsøg på at sætte sig op mod overmagten.

Når vi kun har tre stjerner til "Chosen" skyldes det, at den ikke særlig godt udnytter mulighederne for at opbygge spænding og for at grave lidt dybere i karaktererne. Der mangler et godt lydspor til at bygge scenerne op, og anvendelsen af pauser er ikke særlig præcis. Filmen lever alligevel, for skuespillerne gør en ihærdig indsats, og flere af dem lykkes faktisk rigtig godt.

En from mand
Meget af filmen foregår i et jødisk miljø. Sonson er en from mand, og der er en respektfuld skildring af det jødiske fromhedsliv. Vi møder ikke kristendommen på nogen måde. Ser man efter etiske konflikter, så er der dem, vi stort set møder i alle denne type film. Først og fremmest spørgsmålet om, hvorvidt man har lov til at forholde sig passivt til den uretfærdige vold. Men det er ikke noget, der trækkes specielt frem eller sættes på spidsen.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer