• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Chariots of Fire/Viljen til sejr

Jøden Abrahams og den kristne Liddell er rivaler før OL i Paris 1924, men må arbejde sammen for at vinde.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Sportsfilm
Produktionsår: 1981
Varighed: 118 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Hugh Hudson,
Medvirkende: Ben CrossIan CharlesonNigel Havers,
Stikord:
 Valg,


Anmeldelse:

Af: Thilde Moskjær Kofod - 04.09.2006TRO DER FÅR KONSEKVENSER
"Viljen til sejr" er bygget over den virkelige beretning om en af Storbritanniens største sportssejre ved OL i Paris 1924. I filmen møder vi et udsnit af personerne, der hver især har deres personlige grunde til at stræbe højt. Harold Abrahams er jøde og føler, at andre ser ned på ham. Han længes efter at bevise sit værd, og det bliver drivkraften i hans stræben efter at blive den bedste. Eric Liddell er kristen og vil ære Gud ved at vinde på trods af hans søsters bekymring for, at det vil føre ham længere væk fra Gud.

De to mødes som rivaler i England, men da OL nærmer sig, og de begge bliver udtaget, må de arbejde sammen om at vinde.

Filmen benytter sig på mange måder af ensemblespil, da det jo er et helt atletikhold, som præsenteres, og det er på én gang en stor styrke og en stor svaghed. Svagheden opleves især i starten, hvor det kan være vanskeligt at holde styr på de mange forskellige karakterer, men undervejs holder det også tempoet oppe og viser flere nuancer ved hovedkaraktererne Abrahams og Liddell. Dog bliver klimaks langtrukkent, da der er mange skæbner, som skal afvikles her.

Instruktøren Hugh Hudson har især i klipningen været meget bevidst om sine virkemidler i forbindelse med sportspræstationerne, og med et virkningsfuldt soundtrack i ryggen formår han at videregive den spænding, der er op til og under et løb. For eksempel opnår han ved at klippe al lyd væk i en scene i omklædningsrummet inden et løb at give de små detaljer meget vægt, og man fornemmer intensiteten. I det hele taget er filmen hjulpet rigtig meget af musikken, og nummeret Chariots of Fire har indtaget en helt særlig status i filmmusikkens historie og er brugt i adskillige andre film.

Som kristen vil man naturligvis identificere sig med Eric Liddell og langt hen ad vejen nikke genkendende til de problemstillinger han kommer til at stå i. Man må dog huske på, at det her skete for ca. 80 år siden - eller må man? Er problemstillinger om for eksempel at arbejde om søndagen ikke aktuelle i dag?

"Viljen til sejr" er generelt en god film med skønhedsfejl og velegnet til at se med andre kristne. Men husk også at snakke om filmen bagefter!

"Viljen til sejr" modtog i 1982 fire Oscars - blandt andet for bedste film. Se også refleksionen Olympisk guld.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer