• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Captive

En morder på flugt tager en mor, der er stofmisbruger, til fange. Bogen "Det målrettede liv" af pastor Rich Warren får en central betydning i denne trosbaserede film, som bygger på virkelige hændelser.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaKrimiThrillerTEMA Kristne film
Produktionsår: 2015
Varighed: 94 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Jerry Jameson,
Medvirkende: David OyelowoKate Mara,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 21.09.2016FANGET

Ashley Smith (Kate Mara) kæmper for at komme ud af sit stofmisbrug. Myndighederne har fjernet hendes firårige datter fra hjemmet. Ashleys motivation er at få datteren tilbage. Men det ser ikke ud til, at hun kan vinde kampen mod stofferne.

Brian Nichols (David Oyelowo) er idømt 25 år for vold og voldtægt. Han er overbevist om, at han ikke er skyldig. Få dage før dommen har han fået den overraskende besked, at han er blevet far til en lille søn. Denne besked i kombination med den hårde dom får ham til at benytte lejligheden, da der viser sig en flugtmulighed. Han skyder dommeren, og undervejs dræber han tre politifolk.

For at skaffe sig et sikkert skjulested, trænger Brian ind i Ashleys lejlighed og tager hende til fange. "Captive" er beretningen om, hvad der skete mellem de to i de syv timer, de kom til at tilbringe sammen.

Det skete i virkeligheden
Filmen er baseret på virkelige hændelser. Ashley Smith skrev en bog om sine oplevelser, der også blev dækket massivt i medierne. Handlingen og slutningen var derfor kendt af de fleste amerikanere, da filmen kom op i biograferne. Virkeligheden overgår ofte fantasien. Når en film er baseret på virkelige hændelser, bliver vi som tilskuere nødt til at acceptere selv de mest utrolige tvist i begivenhederne - for det er jo sket i virkeligheden.

En film, der er baseret på fantasi og fiktion, skal inden for sin egen ramme være troværdig, ellers står vi som tilskuere af. Det gælder egentlig også en virkelighedsbaseret film, og her svigter manuskriptforfatter og instruktør. "Captive" er for meget præget af at være en præcis rekonstruktion af begivenhederne, og for lidt hjælp til at forstå, hvorfor det gik, som det gik.

Udvandet skildring af troen
Når vi alligevel hele vejen var fanget af filmen og giver den fire stjerner, skyldes det ikke mindst spænding og gode præstationer fra skuespillerne. Det skyldes også den meget specielle situation med to kuldsejlede skæbner, der bliver bundet sammen og i situationen hjælper hinanden.

Det er en trosbaseret film, der ifølge markedsføringen er lavet for et kristent publikum. En amerikansk kristen anmelder bemærker, at det er påfaldende, så mange trosbaserede film, der udvander betydningen af troen og af Guds indgriben. Det kan man også anklage denne film for. Guds indgriben sker her gennem flere citater fra pastor Rich Warrens bog The Purpose Driven Life (på dansk Det målrettede liv), men vi må gætte os til, hvilke tanker og forandringer, det udløser i de to hovedpersoner.

Skabt med en hensigt
Det er ikke helt enkelt af få fat på budskabet i filmen. Under den ydre handling er der noget om tilgivelse - også lidt om Guds tilgivelse - men intet om frelse. Hovedvægten ligger på Rich Warrens understregning af, at Gud har skabt hvert enkelt menneske med et formål. Min opgave er at finde hans hensigt med, at jeg er skabt med de muligheder, netop jeg har. Og så skylder jeg Gud at gå ind i de muligheder, han har givet mig. Der er ikke noget forkert i det, men filmen formår ikke rigtig at løfte det op til noget, der giver en aha-oplevelse.

Trods disse lidt negative bemærkninger, er filmen stadig et vedkommende møde med et par menneskesker, som i det virkelige liv fik stor betydning for hinanden.

Bliv hængende efter, at filmen er slut. Der kommer nogle glimt med virkelighedens Ashley Smith. Brug også gerne lidt tid på at google. David Oyelowo, der spiller skurken, er en troende kristen. Han blev sidste år nomineret til en Oscar for sin rolle som Martin Luther King i Selma.

"Captive" kan ses på blockbuster.dk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer