• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Drama

Brødre

Majoren Michael skal rejse til Afghanistan samme dag, som han har hentet sin løsladte bror Jannik, der hele sit liv har stået i skyggen af Michael. Da Michael senere frygtes omkommet, tager Jannik ansvar.

DramaTEMA Danske film
Produktionsår: 2004
Varighed: 110 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Susanne Bier,
Medvirkende: Connie NielsenUlrich ThomsenNikolaj Lie Kaas,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 16.03.2010Brødrene Jannik (Nicolaj Lie Kaas) og Michael (Ulrich Thomsen) er inviteret hjem til deres forældre, som ikke rigtigt kan bestemme sig for, om det er en fest for, at Jannik er blevet løsladt, eller om det er en afskedsfest for Michael, der som major skal på en mission i Afghanistan. Det fornemmes hurtigt, at faderen ikke har nogen forventninger til Jannik, der altid har stået i skyggen af Michael.

I Afghanistan er Michael om bord på en helikopter, der er sendt ud for at lede efter en tilfangetaget soldat. Helikopteren styrter ned, og man formoder, at alle er omkommet. Michaels kone Sarah (Connie Nielsen) og hans to døtre sørger og holder en mindehøjtidelighed i kirken. Jannik tilbyder sin hjælp med forskellige praktiske ting hos Sarah, og børnene kan rigtig godt lide, når han leger med dem.

Imidlertid får Sarah pludselig besked om, at Michael kommer hjem. Han overlevede styrtet og blev taget til fange af afghanere. Samme sted sad den forsvundne soldat også til fange. Det er psykisk tortur at være fange, men de prøver begge at bevare håbet om, at nogen kommer og befrier dem. Michael bliver af afghanerne tvunget til handlinger, som giver ham voldsom skyldfølelse.

Michael er slet ikke sig selv, da han kommer hjem. Han er uberegnelig, og børnene bliver bange for ham, ja selv Sarah må på et tidspunkt tilkalde politiet. Flere gange tager Michael tilløb til at fortælle om sine oplevelser i Afghanistan, men det bliver ikke til noget.

Det er lykkedes Susanne Bier at lave en stærk og vedkommende film med temaer, som mange har inde på livet - eller i det mindste møder i nyhederne. Der er vold i filmen, men det skildres nænsomt og ikke som splatter. Filmens temaer er mørke, men det bliver til at holde ud, fordi der også er en passende mængde humor. Man fornemmer, at instruktøren holder af sine karakterer, selv om de ikke altid er lige indtagende.

Et væsentligt tema i filmen er tilgivelse. Det er både børn, voksne og bedsteforældre, der har brug for at sige undskyld. Men kontrolmennesket Michael kan ikke få sig selv til at sige undskyld. Det er oplagt at tænke på Salme 32, hvor David siger: "Da jeg tav, sygnede min krop hen, mens jeg stønnede dagen lang. For dag og nat lå din hånd tungt på mig, min livskraft svandt ind i sommerens hede."

Det er en god ide at tage sig tid til at se det interview med Susanne Bier, der findes i ekstramaterialet. Hun er jøde, men, ifølge hende selv, vist nok ikke troende. Dog sætter hun de jødiske værdier højt.

Filmen er i 2009 genindspillet som Brothers i USA med Jim Sheridan som instruktør. Det bliver spændende at se, om de har klippet filmen lige så elegant som forgængeren, om de også har fået Jannik til at holde sig på måtten over for Sarah, og om de holder volden på et lige så passende lavt niveau.

En rigtig god og dyb film, men ikke til en hyggeaften.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.8 af 6. 9 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer