• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Action

Britannia sæson 1 og 2 (serie)

En voldsomt underholdende serie om krig på det fysiske og det åndelige plan, da den romerske hær i år 43 prøver at erobre de keltiske områder.

ActionAdventureTEMA Serier
Produktionsår: 2017
Varighed: 860 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Luke WatsonSue Tully,
Roman/manuskript: Jez Butterworth,
Roman/manuskript: Tom Butterworth,
Medvirkende: David MorrisseyNicolaj Lie KaasEleanor Worthington-Cox,
Stikord:
 Krig,
 Magi,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 24.07.2020ÅNDELIG KRIG 

Vi begynder i år 43 e.Kr. Det romerske imperium har for længst erobret store dele af Europa og har strakt sine mægtige arme ud for at opsluge hele Britannien, i dag kendt som England. Denne mission er kun delvis lykkedes, så nu sendes general Aulus Plautius (Mark Morrissey) afsted for at få bugt med de genstridige keltere. Man kunne forvente, at nu fik vi igen en film om kampteknik mellem den totalt systematiske og veludrustede romerske hær på den ene side og de vilde og ret løst organiserede keltere på den anden side. Men selv om dette naturligvis også er nødt til at være med i enhver film om denne epoke - hvis den vil være bare lidt autentisk mod de historiske kendsgerninger - har "Britannia" castet en hel del flere magtfulde roller, end de fleste lignende film.

I hovedroller ses således (nævnt i vilkårlig rækkefølge): romerske guder, keltiske guder, nordiske guder, samt de keltiske druider, der var formidlere af kontakten til de keltiske guder (og måske også andre ting). Plautius er fra første øjeblik klar over, at dette er en kamp, der tabes og vindes på det åndelige niveau, selv om våbenmagt og politiske intriger selvfølgelig også har en del indflydelse. Så mens han i det ydre spiller det kendte romerske spil med at finde allierede i områdets keltiske stammer - der for øvrigt fremtræder som meget organiserede - kæmper Plautius intenst på det åndelige niveau, hvor han også skal finde allierede. De keltiske druider spiller derfor en afgørende rolle.

Mennesket og den åndelige dimension
Både for keltere og romere er den åndelige dimension i tilværelsen absolut reel. Men bestemt ikke altid så ligetil at forstå eller bare at få kontakt med. Serien præsenterer os for mange generelle/universelle aspekter af relationen mellem et menneske og den åndelige dimension. Vi har romerske soldater, der filosoferer om, hvorfor de romerske guder skulle være bedre eller dårligere end de keltiske. Vi har keltere, der afviser gudernes magt – måske mest fordi de lugter en bedragerisk sammenblanding af åndelig autoritet og politisk indflydelse i druidernes regimente. Vi har mennesker, der bliver besat af guddommelige kræfter og dermed får overnaturlige evner. Vi har diskussionen om, hvorvidt alt, hvad der sker, er gudernes leg med os, eller vi selv har en fri vilje og en reel indflydelse. Og sådan kunne vi blive ved. Der er mange absolut relevante eksistentielle spørgsmål, der tages op. De besvares aldrig entydigt, så man må selv ud på sin egen rejse, ligesom de mange personer i serien, der er på hver deres livsrejse. Livsrejser der er krydret med storslåede scener, politiske spil, kærlighed og heltemod, bedrageri og griskhed, noget sex og en stor mængde vold. Så det er absolut en serie, der satser mere på underholdning end på filosofiske tanker – men sidstnævnte fylder alligevel en overraskede stor del.

Nikolaj Lie Kaas og de andre
Det er ikke bare, fordi jeg er dansker, at jeg sætter fokus på Nikolaj Lie Kaas, der spiller den udstødte druide Divis. Det er også, fordi han er en af seriens absolutte hovedpersoner. Og han leverer meget af den sidste ingrediens, der skal til en underholdende serie: humor. På en fremragende måde kombinerer han humor (også lidt i lagkage-komik-afdelingen) og underfundige taktikker med dødsensfarlig kontakt med guderne. Efter min (og også en del ikke-danskeres mening) er Nikolaj alene hele serien værd! Hans absolut største med- og modspiller er Cait (Eleanor Worthington-Cox), en keltisk teenager, der sammen med sin blinde far prøver at finde vej i hele dette indviklede spil. Der er mange andre skikkelser, der kunne fortjene en omtale: keltiske dronninger i mange interessante udgaver, druide-gruppen, der rummer meget besynderlige personer, eller hvad man skal kalde dem, og romerske soldater med meget forskellige motivationer for at være i hæren.

En historisk film?
Man skal ikke se "Britannia" i håb om at lære noget virkeligt om romerske guder, keltiske druider eller det daværende keltiske samfund i det hele taget. Naturligvis er historierne spundet op på enkelte fakta, men der er absolut fri fantasi undervejs, hvor de oprindelige religioner på flere områder nok ville betakke sig for at blive fremstillet sådan. Dog med én mulig undtagelse: måske vil kristendommen stort set sige OK til fremstillingen af den, men den begrænser sig også til nogle scener omkring korsfæstelsen af Jesus (der ikke er helt historisk korrekte, men i hovedsagen er ok) og til budskabet om, at den kristne Gud vil tilgive alle – selv den soldat, der slog Jesus ihjel. De romerske hæres indretning er rimelig naturtro, mens personer og begivenheder ikke ejer samme autenticitet, hvilket vist også gælder de forskellige keltiske stammer, vi lærer at kende.

Et lille minus ved serien: vel skal den ikke foregive at være historisk, men at høre et ret så nutidigt sprog i den mere saftige afdeling og med ret så moderne elementer fra personer, der skulle leve for 2.000 år siden, skal man lige vende sig til. Jeg havde foretrukket, at falske guder ikke var blevet kaldt epoxy-guder (plastik-guder). Det er imidlertid bare en skønhedsplet på en serie, jeg nemt kunne finde på at se igen, selv om jeg nu kender de spændende forløb i den. Og jeg glæder mig til mange ting i 3. sæson, fx at se, hvad det spyd, der stak Jesus i siden, da han hang på korset, vil blive brugt til i "Britannia", hvor det nu er sluppet løs sammen med den soldat, der i sin tid førte spyddet.

Set på HBO. Sæson 1 findes på dvd/blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer