• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Breaking Bad (serie)

En af de største TV-serie successer nogensinde, - om det kræftramte kemigeni, Walter White, der midt i livet pludselig befinder sig i en kriminel løbebane af allerværste karat.

DramaKrimiThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2008
Varighed: 999 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Michelle MacLarenVince Gilligan,
Roman/manuskript: Peter Gould,
Roman/manuskript: Vince Gilligan,
Medvirkende: Bryan CranstonAaron PaulAnna GunnBob Odenkirk,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter Højlund - 10.11.2022DEN FORSMÅEDE MAND 

"Breaking Bad" er på overfladen historien om en mand, der vil gøre alt for at hjælpe sin familie. Historiens hovedperson hedder Walter White, og sådan som vi introduceres til ham, får man den tanke, at han er præcis lige så uplettet og ren, som navnet antyder. Han er en 50-årig familiefar, bosat i Albuquerque, New Mexico, hvor han arbejder som kemilærer på den lokale high school. Vi finder dog også hurtigt ud af, at hans evner indenfor kemifaget sådan set rækker til langt mere end et underbetalt og en lidet værdsat lærergerning. Af samme grund føler vi desto mere med vores hovedperson, når eleverne ruller øjne ad ham i undervisningen, eller når han efter en endt arbejdsdag på skolen, må møde op på endnu et arbejde ved den lokale bilvask, hvor der står endnu en person klar til at nedgøre ham i skikkelse af hans chef. Og når han så endelig får fri fra arbejde, kommer han hjem til konen, Skyler, under hvis tøffel han atter fremstår som en underkuet mandsling.

Walter White er sådan et menneske, man føler med, fordi han i alle forhold er den lille, den forsmåede, den der bliver trådt på, og som lader sig træde på. Og så har han, værst af alt, ovenikøbet fået konstateret uhelbredelig kræft, som formentlig vil slå ham ihjel i løbet af få års tid. Velbekomme. Derfor kan man heller ikke andet end at heppe på ham, når han på bagsædet af sin svoger, narkobetjenten Hanks, bil, får sig et skæbnesvangert møde med Albuquerques meth-industri. Herfra indleder han således et partnerskab om fremstilling af crystal methamphetamine med sin tidligere high school elev, Jesse. Idéen med det er soleklar. Der skal fremstilles og sælges nok meth til, at Walter kan efterlade sig en værdig økonomisk arv til betaling af sine to børns uddannelse.

BREAKING BAD
Det lå altså på ingen måde i kortene, at denne Walter White skulle ende sine dage som kriminel. Dette indrammes da også af seriens titel "Breaking Bad", som alluderer til partneren Jesses store skepsis, da Walter første gang foreslår, at de indleder et partnerskab: "Some straight like you, giant stick up his ass, age what - 60? He's just gonna break bad?" Men virkeligheden er den, at efterhånden, som serien udfolder sig, viser det sig, at Walter ikke alene har talent for kemi, han har i den grad også talent for kriminalitet, eller rettere et talent for iskold og kalkuleret ondskab.

Det er netop det sidste, der gør serien til det mesterværk, den er. For mens man sidder og hepper på Walter White, løftes spejlet langsomt, og man genkender pludselig sig selv i det afgrundsdybe mørke, i den vilje til magt og anerkendelse, som får lov til at trumfe enhver fornuft og rimelighed, og som får lov til at undergrave ikke blot hele White’s moralske kompas, men også alt han holder kært omkring sig. Alt må vige for den forsmåede mands opblomstring og opstigning til den anerkendelse, han har tragtet efter hele sit liv. Og mens spejlet holdes oppe, ser man også, at den indbildske stemme i White, der bliver ved med at gentage, at han gør det for sin families skyld, ligner den indbildskhed, man selv kender i sin egen søgen efter retfærdiggørelse af sine handlinger og renselse for den dårlige samvittighed. Derfor er serien også barsk til det sidste, og det må man tage med som en præmis for, at serien kan hamre sin vigtige pointe fast med nagler.

Serien han ses på Netflix og er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.7 af 6. 7 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer